Свет

Зеленски признао америчким сенаторима: Изгубићемо рат без помоћи Вашингтона

Америчка делегација састала се са украјинским председником у Лавову у покушају да изврши притисак на републиканце да одобре пакет помоћи у износу од 60 милијарди долара
Зеленски признао америчким сенаторима: Изгубићемо рат без помоћи Вашингтона© Chip Somodevilla/Getty Images

Председник Украјине Владимир Зеленски упозорио је делегацију демократских посланика да његова земља може да "победи Русију" само уз војну помоћ Сједињених Држава и да ће сигурно пропасти без те финансијске помоћи.

"Сваки званичник кога смо видели, почевши од украјинског председника Владимира Зеленског, јасно је рекао: ако Украјина добије помоћ, она ће добити рат и победити Русију. Али ако не добију помоћ, сигурно ће изгубити рат", написао је шеф делегације, лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер на Иксу.

Он је још једном позвао председавајућег Представничког дома републиканца Мајка Џонсона и конгресмене да усвоје предлог закона који је у фебруару одобрио Сенат, којим би се Украјини, Израелу и Тајвану обезбедила помоћ од 95 милијарди долара.

Америчка администрација је претходно упутила захтев Конгресу за додатна буџетска издвајања у фискалној 2024. години, првенствено за помоћ Израелу и Украјини, као и за супротстављање Кини и Русији у азијско-пацифичком региону.

Амерички Сенат је претходно одобрио закон од 95 милијарди долара и послао га Представничком дому.

Међутим, републиканци у Доњем дому изразили су противљење, јер су изостављене одредбе о безбедности јужне границе земље у јеку имиграционе кризе.

image