Свет

Како се финансирају амерички избори: Бајден плива у "црном новцу"

Бајден прима и огромне износе за своју кампању чије се порекло и не зна
Како се финансирају амерички избори: Бајден плива у "црном новцу"© Nathan Howard/Getty Images

Американци троше невероватне количине новца на своје изборе - а то најбоље илуструју подаци да је 2016. на њих потрошено 1,6 милијарди, 2020. чак 4,1 милијарда долара, док се, како пише "Ејжа тајмс", очекује да ће сума утрошена на ову изборну кампању бити још већа.

Председничка кампања за 2024. већ је прикупила укупно нешто више од 397 милиона долара од свих кандидата и потрошила нешто мање од 294 милиона долара од јануара 2021. Републиканци су прикупили 225 милиона долара, а демократе 103 милиона долара.

Републиканци су до сада потрошили 191 милион долара, а демократе 48 милиона долара на изборну кампању 2024. Ове суме не укључују новац прикупљен од конгресних кампања и кампања на државном нивоу, већ се односе само на кандидате за председника.

Тај новац донирају појединци, политичке партије и Политички акциони комитети (ПАК), који су правно независни од средстава за кампању које прикупљају кандидати и странке, али делују у складу са њима, на пример финансирајући огласе који подржавају политике и ставове њихових кандидата.

Велики раскорак у потрошњи између две странке настао је зато што Џозеф Бајден нема значајних ривала за номинацију у оквиру Демократске странке, док су републиканци кренули са девет кандидата које је оверио Републички национални комитет. 

Доналд Трамп се, међутим, суочава са низом различитих изазова у прикупљању средстава. До средине фебруара прикупио је мање новца од садашњег председника, али постоје неке назнаке да је су у јануару средства интензивније прикупљана.

Подаци показују да је Бајден до сада прикупио око 92 милиона долара у овогодишњој кампањи, док је укупни износ који је дошао у касу Доналда Трампа нешто испод 85,3 милиона долара.

На изборима 2020. Трампова гласачка подршка била је изненађујуће најјача у државама које подржавају републиканце, а које су обично сиромашније од држава које подржавају демократе. То значи да ће вероватно добити мање новца од појединачних донација него Бајден.

Јаз између прихода у "црвеним" (републиканским) и "плавим" (демократским) државама временом расте, тако да ће се овај проблем вероватно погоршавати како се избори приближавају .

Још један проблем за њега је то што су такозване донације "црног новца" богатих појединаца 2020. у великој већини фаворизовале демократе, а не републиканце. 

"Црни новац" се односи на анонимне донације веома богатих људи, преко организација описаних као "супер ПАК-ови". У 2020. ове донације су премашиле милијарду долара, тако да су заиста важне за политичке кампање у Америци.

Подаци на које се позива "Ејжа тајмс" показују да је Бајден добио чак 174 милиона долара црног новца у поређењу са само 25 милиона долара за Трампа. Ова разлика за Бајдена може бити чак и већа него 2020. ако, како се чини вероватним, Трамп добије републиканску номинацију.

Занимљиво је и да је Ники Хејли примала значајне суме од богатих донатора за републиканску номинацију. Иако је далеко од Бајдена, очигледно да донатори који желе да остану скривени, њу воле више од некадашњег лидера Америке.

image