Свет

Учинимо Америку поново великом? Акције компанија повезаних са Трампом у успону

Бивши амерички председник учврстио је своје место фаворита за номинацију Републиканске странке
Учинимо Америку поново великом? Акције компанија повезаних са Трампом у успонуGetty © Alex Wong / Staff

Акције компанија повезаних са Доналдом Трампом наставиле су да расту ове недеље док бивши амерички председник граби ка номинацији Републиканске странке за председничке изборе 2024.

Акције ДВАЦ-а (Digital World Acquisition Corp) скочиле су у понедељак за 88 одсто, достигавши највиши ниво од јуна 2022, након што је један од Трампових главних ривала, гувернер Флориде Рон ДеСантис, напустио трку и подржао бившег председника. Акције компаније су сада порасле за 168 одсто од почетка године.

Постављен као средство за аквизицију посебне намене, ДВАЦ покушава да изађе на берзу како би прикупио новац за финансирање будућег спајања – у овом случају са оператером Трампове платформе "Истина". Америчке власти одлажу ово спајање још од 2021.

Акције платформе за дељење видеа "Рамбл", која сарађује са Трамповом медијском компанијом и популарна је међу конзервативцима, порасле су за 36 одсто у понедељак и још 33 одсто у уторак. У овом случају, међутим, оштар пораст се мање може приписати успеху Трампове кампање, а више томе што је компанија потписала уговор са популарним блогом "Барстул спортс".

Акције компаније за програмирање софтвера "Пунвер", коју је Трампова кампања 2020. ангажовала да направи апликацију за телефон, скочиле су у уторак за 20 одсто.

После убедљивих победа у Ајови а потом и у Њу Хемпширу, чини се да је Трамп "дефакто републикански кандидат" и тај замах ће се природно пренети даље, рекла је за "Њујорк тајмс" Кристи Марвин, бивши инвестициони банкар.

image
VV inauguration
banner