Свет

Немачка фрегата, амерички дрон и Борис Писторијус: Заташкавање и его трип

Добри извештаји се одмах пласирају, лоше вести се гурају под тепих, ово је показатељ его трипа Бориса Писторијуса, кажу гневни немачки парламентарци
Немачка фрегата, амерички дрон и Борис Писторијус: Заташкавање и его трипGetty © picture alliance / Contributor

Стручњаци за одбрану у Бундестагу оптужили су немачког министра одбране Бориса Писторијуса за "его трип" и да прикрива информације о размештању фрегате "Хесен" у Црвеном мору.

Наиме, фрегата која је послата у Црвено море у оквиру "опасне" ЕУ мисије да заштити бродове од напада јеменских Хута почетком седмице покушала је да обори неидентификовани дрон, за који се касније испоставило да је амерички. Испаљена су два пројектила (касније су се појавиле непотврђене информације да су америчке производње) и оба су промашила циљ.

Министарство одбране држало је у тајности овај инцидент неколико дана, све док није процурио у јавност, али су на сва звона огласили да је исти брод у року од 15 минута оборио чак два дрона Хута.

"Добри извештаји се одмах пласирају, лоше вести се гурају под тепих. Ово је показатељ Писторијусовог его трипа", рекао је за "Блид" Флоријан Хан, портпрол Уније за одбрану.

Експерт за одбрану из редова ЦДУ Инго Гедехенс оценио је да оваква политика Бориса Писторијуса показује непоштовање према парламенту чији посланици одлучују о деловању војске и морају да имају све информације.

"Сваки непотребни хитац је проблематичан и има директан утицај на сталну оперативну способност наше фрегате. Утолико је сулудо што је Министарство одбране одлучило да не обавести посланике. Неприхватљиво је сазнати такве информације из новина", рекао је он.

Ракете пресретачи које користи "Хесен" се више не производе, због чега је адмирал Аксел Шулц, командант највеће поморске борбене групе Бундесвера, упозорио да ће немачкој војсци у једном тренутку понестати висококвалитетне муниције.

Сличне бриге има и поморски инспектор Јан Кристијан Как који је, коментаришући тренутну потрошњу муниције партнерских земаља у Црвеном мору, изразио сумњу да ће немачке снаге дуго издржати.

image