Свет

Све жешће у Црвеном мору: Хути потопили британски брод и оборили амерички дрон

Према информацијама које је објавила британска компанија за поморску безбедност "Амбри", ради се о броду регистрованом у Великој Британији, којим управља Либан, а који је пловио под заставом Белизеа
Све жешће у Црвеном мору: Хути потопили британски брод и оборили амерички дронGetty © Luke Dray

У јутарњим часовима појавила се вест да су Хути напали британски теретни брод у Аденском заливу, а према писању "Скај њуз Арабија", који се позива на изворе у Јемену, пловило је потопљено.

"Брод који су Хути напали у Аденском заливу је потонуо", наводи се на налогу ТВ канала на друштвеној мрежи Икс.

Раније је портпарол хутског покрета Јахја Сарија изјавио да је Ратна морнарица Јемена (Хута) са неколико противбродских ракета напала британско пловило "РУБИМАР" и тешко га оштетила.

"Поморске снаге јеменске војске извршиле су специјалну операцију и употребом 'прикладних' ракета напале британски брод "РУБИМАР" у Аденском заливу", објавио је Сарија на друштвеној мрежи Икс и додао да је посада успела да се евакуише.

"Брод је претрпео катастрофалну штету и потпуно је заустављен. Као резултат обимне штете, постоји ризик да ће потонути", написао је он.

Наводе хутског портпарола потврдила је и британска организација за поморску трговину, која је саопштила да је пловило на око 35 наутичких миља од Ел Мулке у Јемену напуштено и усидрено, док су "војне власти остале на лицу места".

Према информацијама које је објавила британска компанија за поморску безбедност "Амбри", ради се о броду регистрованом у Великој Британији, којим управља Либан, а који је пловио под заставом Белизеа. Из "Амбрија" наводе да је брод нападнут у недељу док је пролазио кроз мореуз Баб ел Мандеб у близини Јемена.

Осим британског брода, Сарија је саопштио да је ПВО Хута "успела да обори америчку извиђачко-борбену беспилотну летелицу МК-9 'рипер', док је обављала непријатељске задатке".

"Операције Оружаних снага Јемена у Црвеном мору неће престати док се не заустави агресија и опсада Појаса Газе", навео је он.

Подсећања ради, Хути су започели са нападима на америчке и британске бродове у Црвеном мору након што су војске ових држава отпочеле бомбардовање хутских положаја, ради заустављања њихових напада на пловила повезана са Израелом. Такође, према информацијама Централне команде војске САД, поред беспилотних летелица, противбродских и крстарећих ракета, Хути у својим нападима све више користе и поморске дронове.

image
VV inauguration
banner