Свет

Оснивач "Блеквотера": Нећете надвладати руског медведа

Морамо да окончамо овај сукоб јер једино што Украјина тренутно ради је уништавање сопствене демографије, сматра Ерик Принс, оснивач америчке приватне војне компаније "Блеквотер"
Оснивач "Блеквотера": Нећете надвладати руског медведаGetty © Alex Wong

Запад би требало да оконча сукоб у Украјини што је пре могуће, јер није у стању да надмаши руску одбрамбену индустрију, изјавио је Ерик Принс, оснивач америчке приватне војне компаније "Блеквотер".

Током свог гостовања на подкасту "ПБД", Принс - који је био генерални директор поменуте војне компаније до 2009. године и сада предводи приватни инвестициони фонд "Фронтиер рисорс груп" - изразио је сумњу у могућност да Кијев, заједно са својим западним партнерима може да превагне у сукобу са Русијом, који је ушао у трећу годину.

"Морамо да окончамо овај сукоб, јер једино што Украјина тренутно ради је уништавање сопствене демографије", рекао је он и додао да "конфликт тренутно прождире следећу генерацију украјинског људства, која се не може заменити".

"Западне одбрамбена индустрија је патетична и неће успети да надвлада руског медведа у конвенционалном рату", сматра Принс.

Према мишљењу оснивача "Блеквотера" и бившег припадника специјалних снага Морнаричког корпуса САД, у овим околностима "ружан мир" и замрзавање конфликта би били боља опција и за Кијев и за његове западне савезнике, него "било шта што представља идеју идеалног рата", додајући "нека Русија задржи Крим, Доњецк, Луганск, штагод".

Међутим, Принс није поменуо Херсонску и Запорошку област, које су као и претходно поменуте области одржале референдуме о прикључивању Русији 2022. године.

"Није обавеза америчких пореских обвезника да потроше још стотина милијарди на Украјину, када је забележен висок степен корупције и није остварен никакав резултат", рекао је он.

У међувремену, са Принсом се сложио и Илон Маск, који је на друштвеној мрежи Икс коментаришући изјаву оснивача "Блеквотера" написао: "Нажалост, то је тачно".

image