Свет

Форбс: Украјина остаје без ракета за НАСАМС и "патриот"

Како се наводи у тексту, ови системи користе ракете америчке производње, а Вашингтон није Кијеву слао муницију од децембра 2023. године
Форбс: Украјина остаје без ракета за НАСАМС и "патриот"Getty © Sebastian Kahnert/picture alliance

Оружане снаге Украјине би ускоро могле да остану без ракета система ПВО западне производње - НАСАМС и "патриот", јер није било нове испоруке ракета од децембра 2023. године, пише "Форбс".

Према писању америчког листа, делује да су украјинске трупе приближиле преостале НАСАМС-е и "патриоте" првој линији фронта како би се супротставиле интензивираном раду руске авијације која свакодневно лансира на десетине ракета и једрећих авио бомби по положајима непријатеља.

Међутим, како се наводи у тексту, ови системи користе ракете америчке производње, а Вашингтон није слао муницију Кијеву од децембра 2023. године.

"Украјина ће пре или касније, вероватно пре, остати без најбољих противваздухопловних ракета којима располаже", пише "Форбс".

Додатно, амерички часопис подсећа да су руске снаге недавно уништиле лансирно возило НАСАМС-а, што је у понедељак потврдило Министарство одбране Руске Федерације.

image