Свет

Нове муке француске одбрамбене индустрије: Фали им барут

Производња барута је кључни део тзв. "артиљеријске коалиције", оформљене у јануару како би се обезбедила испорука артиљеријске муниције украјинској војсци
Нове муке француске одбрамбене индустрије: Фали им барутGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Компаније француског војноиндустријског комплекса суочавају се са великим недостатком барута неопходног за производњу муниције великог калибра за украјинску војску, преноси БФМ ТВ.

Према писању француског медија, конкретно компанија "Еуренко" која је један од главних снабдевача барута француске индустрије, је током протеклих неколико година знатно смањио производњу, део производних капацитета је чак измештен у Шведску, док је одређена количина барута купована од суседних земаља – Италије, Немачке и Швајцарске.

Како би поново "оживео" производњу преко потребног материјала, министар оружаних снага Француске Себастијан Лекорн је још пре годину дана најавио да ће ови капацитети бити враћени у Бержерак, где се налази производни погон "Еуренка". Према речима министра оружаних снага, модернизовано постројење поменуте компаније требало би да почне са радом тек 2025. године и имаће задатак да производи 1.200 тона барута годишње.

Подсећања ради, производња барута је кључни део тзв. "артиљеријске коалиције", оформљене у јануару како би се обезбедила испорука артиљеријске муниције украјинској војсци.

Ова коалиција резултат је неуспеха држава ЕУ да испуне обећање дато у марту 2023. да ће до краја прве четвртине 2024. године испоручити Кијеву милион артиљеријских граната, а до сада су успеле да испоруче трећину од ове количине.

image