Свет

Француска признала погибију својих држављана у Украјини

Најмање два хуманитарна радника су погинула, а три рањена, признао је француски министар спољних послова Стефан Сежурне
Француска признала погибију својих држављана у Украјиниwww.globallookpress.com © Fot.Tedi/Newspix.Pl

Двојица француских држављана су погинула, а тројица су повређена ове недеље у Украјини, потврдио је француски министар спољних послова Стефан Сежурне, преноси РТ интернешенел.

Претходно је начелник Херсонске обласне војне администрације Александар Прокудин, кога је поставио Кијев, саопштио је да су два француска "добровољца" убијена, а три рањена у граду Бериславу, који контролишу Оружане снаге Украјине.

"Двојица француских хуманитарних радника платила су животом за своју посвећеност Украјинцима. Тројица су рањена", написао је Сежурне на Иксу.

Слична изјава стигла је од француског председника Емануела Макрона, који је рекао да су "добровољци убијени у руском нападу".

Он је осудио напад и назвао га "кукавичким и недостојним чином".

Министарство одбране Русије је известило да су руске оружане снаге, високо прецизним ударом, уништиле привремену тачку размештаја страних бораца, од којих су већина били француски плаћеници, у Харкову.

У Министарству су навели да је убијено више од 60 милитаната, а касније су се у француским медијима појавиле публикације у којима су плаћеници из Француске називани и "добровољцима".

Руски амбасадор у Паризу Алексеј Мешков изјавио је да је француским парламентарцима пренео апел Државне думе у вези са учешћем француских плаћеника у акцијама украјинских оружаних снага.

Француско министарство спољних послова је, упркос мноштву доказа о присуству француских плаћеника у редовима украјинских оружаних снага, покушало да се "одрекне сународника" у украјинским јединицама, називајући информације о погибији десетина француских плаћеника у Харкову "грубом манипулацијом Руса".

Француски министар одбране Себастијан Лекорну навео је да Париз не може да забрани Французима да се боре у Украјини.

"Ти људи немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама", поручио је Лекорну.

image