Свет

Политичари из Тексаса раде на спровођењу референдума о независности

Због миграционе кризе и ситуације на граници са Мексиком, политичари из Тексаса све више заступају идеју отцепљења ове државе од остатка САД
Политичари из Тексаса раде на спровођењу референдума о независностиGetty © Lokman Vural Elibol/Anadolu

Више од 150 политичара из Тексаса су због све веће миграционе кризе потписали документ којим се обавезују да ће интересе ове државе ставити изнад интереса било које државе или политичког ентитета. Документ такође садржи обећање да ће, уколико буду изабрани, радити на промовисању закона о референдуму за отцепљење Тексаса, ако за то буде заинтересована већина грађана ове државе, преноси "Далас морнинг њуз".

"Заклетва захтева од кандидата да дају обећање, да ће уколико буду изабрани поставити интересе Тексаса изнад било које државе или политичког ентитета, као и да ће промовисати законе за одржавање референдума за Тексашане како би Тексас постао независан, уколико већина становника буде заинтересовано за то", пише поменути лист.

Такође се наводи да је до сада овај документ потписало више од 150 политичара и да оваква реторика наводно има "широку подршку екстремне деснице, а не демократских покрета". Међу потписницима документа налазе се кандидати за Представнички дом САД  Мич Литл и Дерен Мејс.

image