Свет

Флорида шаље додатне снаге Националне гарде у Тексас (ВИДЕО)

Тренутна криза је све државе претворила у пограничне државе, оценио је гувернер Флориде Рон Десантис
Флорида шаље додатне снаге Националне гарде у Тексас (ВИДЕО)© Stewart F. House/Getty Images

Гувернер Флориде Рон Десантис распоредио је још припадника Националне гарде и војника на аутопуту Флорида - Тексас, како би помогли тексашким званичницима на обезбеђивању јужне границе те земље. 

Како се наводи, послато је 50 припадника Националне гарде и 76 полицајаца.

"Бајденова гранична криза претворила је сваку државу у граничну државу, захтевајући од држава да појачају и бране наш територијални суверенитет. Желим да изразим искрену захвалност свим полицајцима, припадницима Националне гарде и припадницима Државне гарде који служе у Тексасу", казао је Десантис.

Од 2021. Флорида је послала више од 2.400 полицајаца да помогну Тексасу на јужној граници. Са тим полицајцима, држава је такође послала више од 600 средстава укључујући чамце, командне аутобусе и теренска возила.

Током првих недеља по преузимању власти, Бајден је потписао низ одредаба којима је укинуо имиграционе рестрикције, успостављене за време владавине Доналда Трампа. Од тада је забележен огроман скок броја илегалних прелазака границе, па је само у децембру 2023. године приликом преласка ухваћено чак 302.000 људи, а од 2021. године је око 10 милиона њих ушло у САД.

Бајденова имиграциона политика свела се на принцип "ухвати и пусти", која подразумева да се ухваћени, тј. ухапшени мигранти одмах пусте уз обавезу да се појављују на саслушањима за имиграцију у будућности.

Тексас који дели границу са Мексиком дугачку готово 2.000 км, распоредио је своју Националну гарду на спорно подручје још 2021. у склопу операције "Усамљена звезда" и почео са изградњом ограде опремљене бодљикавом жицом на главним прелазима.

image