Свет

Фицо: Лондон да објасни зашто је Џонсон убедио Зеленског да не потпише мировни споразум са Русијом

Најџел Бејкер је рекао да је изненађен изјавама представника словачке владе да Запад не подржава напоре да се постигне мир у Украјини, а Роберт Фицо каже да је шокиран речима британског амбасадора
Фицо: Лондон да објасни зашто је Џонсон убедио Зеленског да не потпише мировни споразум са Русијом© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Премијер Словачке Роберт Фицо позвао је британског амбасадора Најџела Бејкера ​​да објасни Словацима зашто је бивши премијер Велике Британије Борис Џонсон вршио притисак на Кијев и одвраћао украјинске власти од потписивања мировног споразума са Русијом.

"Можда би било боље да Бејкер објасни грађанима Словачке какву је улогу одиграо бивши британски премијер Борис Џонсон када је, убрзо након избијања рата у Украјини, извршио притисак на украјински политички врх да не потпише мировни споразум са Русијом, гарантујући Украјини перспективу чланства у Европској унији и војну неутралност. Амбасадор може и да затражи дозволу од свог министра спољних послова Дејвида Камерона да објави свој ратоборни говор на самиту у Паризу о Украјини", навео је Фицо, а пренео ТАСС.

Бејкер је раније рекао да је изненађен изјавама представника словачке владе да Запад не подржава напоре да се постигне мир у Украјини, а Фицо је напоменуо да је шокиран речима британског амбасадора.

У новембру прошле године је Дејвид Арахамија - који је био главни украјински преговарач у Истанбулу - изјавио да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон отпутовао у Кијев и убедио владу Владимира Зеленског да се повуче из преговора. 

"Борис Џонсон је дошао у Кијев и рекао: 'Нећемо ништа да потписујемо са њима, хајде да се боримо'", додао је Арахамиа.

Сам Џонсон је негирао било какву улогу у томе, и такве поруке назвао "руском пропагандом".

image