Свет

Хамас: Преговори о прекиду ватре у Каиру продужени за још један дан

Египатска телевизија Кахера известила је да су разговори продужени на трећи дан и додала да преговарачи "имају потешкоћа"
Хамас: Преговори о прекиду ватре у Каиру продужени за још један дан© Tanjug/AP/Ariel Schalit

Делегација Хамаса, на позив посредника, задржаће се још један дан на преговорима о привременом примирју у Појасу Газе, који се одржавају у Каиру, саопштио је званичник те групе.

"Делегација Хамаса ће данас остати у Каиру ради даљих разговора, а очекује се да ће завршити ову рунду касније у току дана", рекао је званичник Хамаса за Ројтерс.

Египатска телевизија Кахера известила је да су разговори продужени на трећи дан и додаје да преговарачи "имају потешкоћа".

Раније су медији пренели да су преговори о прекиду ватре између Израела и Хамаса прекинути, без икаквог помака, уочи Рамазана.

Виши званичник Хамаса, Басем Наим, рекао је за Ројтерс да је Хамас представио свој предлог о прекиду ватре посредницима током преговора, као и да су чекали одговор Израелаца, који нису присуствовали разговорима.

Наим тврди да премијер Израела Бенјамин Нетанјаху не жели да дође до споразума и додаје да је сада на САД на изврше притисак на израелског лидера.

Високи израелски званичник негирао је коментаре Наима и додао да Израел улаже напоре да се постигне споразум, као и да Тел Авив чека одговор Хамаса.

Хамас оспорава ове наводе као покушај да се скрене кривица са Израела ако се преговори заврше без постигнутог договора.

Израелски званичници су рекли да Израел није послао делегацију на преговоре, јер захтевају да Хамас састави списак од 40 старијих, болесних и жена талаца који ће бити први ослобођени у оквиру примирја које би у почетку трајало шест недеља, пише "Гардијан".

Хамас у међувремену захтева да се дозволи улаз хуманитарне помоћи у Газу и да се Палестинцима који су расељени из својих домова на северу енклаве дозволи повратак.

image