Свет

Гутереш: Мировни преговори Русије и Украјине немогући у овом тренутку

Циљ је да се омогући мир, у складу с међународним правом и Повељом Уједињених нација, aли далеко смо од тога, истакао је генерални секретар УН
Гутереш: Мировни преговори Русије и Украјине немогући у овом тренуткуwww.globallookpress.com © IMAGO/Niyi Fote

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оценио је да у овом тренутку не види никакву могућност за мировне преговоре Русије и Украјине, додајући да су обе стране уверене да могу да победе.

"Не видим да је Русија у овом тренутку вољна да се повуче с територија, које је заузела и мислим да се Украјина нада да ће их поново преузети. Радимо на томе, у мери у којој је то могуће, да успоставимо дијалог са обе стране, како бисмо решили конкретне проблеме", рекао је Гутереш у интервјуу за шпански "Паис".

Изразио је наду да ће у будућности бити мировних преговора, али је додао да су у овом тренутку и руска и украјинска страна потпуно укључене у рат, подсећајући да се говорило о руској офанзиви зимус и да се за пролеће најављује украјинска контарофанзива.

На питање да ли су испоруке оружја Украјини у складу с правом на легитимну одбрану, Гутереш је рекао да је јасно да су обе стране покушале да набаве оружје и додао да се то дешава у ратовима.

"Циљ је да се омогући, не одмах, али касније, мир који је праведан, у складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација. Али још смо далеко од тога", сматра Гутереш.

image