Свет

Блинкен: Викторија Нуланд намерава да поднесе оставку

Америчка званичница, чувенија као ратни хушкач и главни архитекта антируске политике у америчкој дипломатији планира да се повуче са места заменика секретара за политичка питања у наредним недељама
Блинкен: Викторија Нуланд намерава да поднесе оставкуwww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Државни секретар Ентони Блинкен рекао је да га је његова заменица Викторија Нуланд обавестила о својој намери да поднесе оставку у наредним недељама. Висока званичница, чувена као ратни хушкач америчке спољне политике, играла је кључну улогу у државном удару у Кијеву 2014. године који је подржао Запад.

"Викторија Нуланд ми је наговестила да намерава да се повуче са места заменика секретара за политичка питања у наредним недељама", навео је Блинкен у саопштењу.

"Оно што је чини заиста изузетном је жестока страст коју уноси у борбу за оно у шта највише верује – слободу, демократију, људска права и трајне напоре Америке да инспирише и промовише те вредности широм света", оценио је Блинкен.

Такође, њена улога у Украјини ће бити предмет проучавања дипломата и студената спољне политике у годинама које долазе, навео је амерички државни секретар.

Нуландова је била директно умешана у немире на Мајдану и државни преврат у Кијеву који је уследио. У децембру 2013. године посетила је Украјину како би поделила колачиће наоружаним демонстрантима на централном тргу у Кијеву. А после тога је снимљена како разговара о томе како да се "заврши овај посао" са тадашњим америчким амбасадором у Кијеву, Џефријем Пајатом, само неколико дана пре државног удара у фебруару 2014. године.

У интервјуу за Си-Ен-Ен крајем фебруара, Нуландова је признала пораз америчке политике према Москви, описујући данашњу Русију као "не ону Русију коју смо желели".

Нуландова, која се сматра главним инспиратором антируске и проукрајинске политике, завршава 35. годину каријере након што је пребачена на место првог заменика државног секретара. На тој позицији је била привремено од прошлог јула, након пензионисања Венди Шерман. 

Међутим, почетком фебруара се сазнало да Сенат више воли да види Курта Кембела на овом месту.

image