Свет

Дуда о највећим вежбама од Хладног рата: Пољска спремна да штити своје НАТО партнере

Војна вежба показала је спремност за одбрану територије НАТО-а, укључујући Пољску, Литванију и балтичке државе
Дуда о највећим вежбама од Хладног рата: Пољска спремна да штити своје НАТО партнере© Sean Gallup/Getty Images

Председник Пољске Анжеј Дуда оценио је данас да је та држава спремна да брани своје партнере у НАТО-у, у било ком тренутку.

Он је то изјавио док је посматрао део највећих вежби Алијансе од Хладног рата.

Са око 90.000 војника који учествују, вежбе "Непоколебљив бранилац" представљају демонстрацију снаге НАТО-а док земље на његовом источном крилу повећавају издатке за одбрану суочене са руском Специјалном војном операцијом у Украјини, пренео је Ројтерс.

Пољски део вежби, под називом "Змај 24", подразумевао је прелазак трупа преко реке Висле, а потом одлазак до 300 километара удаљеног јаза Сувалки, појаса земље смештене између Калињинграда и Белорусије.

"Ово су наше заједничке вежбе које јачају безбедност целог источног крила НАТО-а. Пољска је спремна да у сваком тренутку спроведе наше обавезе које произилазе из колективне одбране", рекао је Дуда, током заједничког говора са председником Литваније Гитанасом Науседом.

Дуда је казао да је вежба показала спремност за одбрану
територије НАТО-а, укључујући Пољску, Литванију и балтичке државе.

"Литванија може да рачуна на нас, да ће пољски војници, ако постоји таква потреба, стати раме уз раме са литванским снагама како би заштитили сваки педаљ земље од непријатељског напада", истакао је он.

Данашње вежбе укључивале су прелазак реке Висле тенковима и оклопним возилима из разних земаља НАТО-а, тачке која је широка 340 метара.

"Ово је озбиљан тест за војнике, али показује њихову одличну припремљеност и нашу спремност да померимо снаге са запада на исток као одговор на могући напад на НАТО снаге у нашем делу Европе", рекао је Дуда.

Следеће недеље, Дуда и премијер Доналд Туск отићи ће у Вашингтон да обележе 25. годишњицу уласка Пољске у НАТО и са председником САД Џозефом Бајденом разговарају о ситуацији у Украјини.

image