Свет

Стив Бенон: Трамп не воли ни ЕУ ни НАТО

Некадашњи саветник бившег председника САД истакао је и да ће Трамп инсистирати на томе да НАТО земље плате дуговања за Алијансу, као и то да ће (будућа) Трампова администрација тужити Украјину за сваки украдени цент
Стив Бенон: Трамп не воли ни ЕУ ни НАТОGetty © Photo by Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп не воли ни ЕУ, нити друштво из Давоса, а ни технократе у НАТО-у, тврди некадашњи Трампов саветник Стив Бенон, те додаје да уколико, по свему судећи, републикански кандидат на изборима у новембру тријумфује, захтеваће да европски савезници отплате сва дуговања за заједничку одбрану.

"Председник Трамп је јасно ставио до знања: ако не одвојите два одсто БДП-а за одбрану, видећете велико реструктурирање НАТО-а. Желимо савез, али савез значи да морате да спроведете оно на шта сте се обавезали. Европске елите морају да се навикну на то да Трамп није пријатељ ЕУ, није пријатељ екипе из Давоса а свакако није пријатељ технократа у НАТО-у", рекао је Бенон у интервју за италијански лист "Коријере дела сера".

Упитан за коментар Трампових речи да би охрабрио Русију да нападне земље Северноатлантске алијансе које не плаћају "чланарину" за НАТО, Бенон је рекао да оштар језик једини постиже циљ, те да је Трамп преговарач који заправо жели да помогне Европљанима.

"Кажем Трампу да треба да натера (Европљане) да отплате дуг. То смо објаснили и (бившој канцеларки Немачке) Ангели Меркел када је дошла код Трампа у Белу кућу. Рекао сам Немцима да је то исто као дуг за кирију", додао је Бенон.

Истичући да уколико европске НАТО земље верују да постоји ризик од руског напада, морају да плате своју одбрану, рекао је да тамошња премијерка Ђорђа Мелони не може да говори Украјинцима да је на њиховој страни док њена земља издваја за одбрану тек 1,4 одсто БДП-а.

"Европљани и Мелонијева играју опасну игру – настављају да дижу улоге у Украјини, а не одвајају новац за исто. Уколико нисте заинтересовани за своју одбрану, то је сасвим у реду, али Сједињене Државе више неће бранити оне који се сами не бране", прецизирао је бивши Трампов саветник.

Поменувши да у Сједињеним Државама немају здравствену заштиту, пензије, нити шест недеља летњег распуста, јер имају буџет за одбрану од три билиона долара, као и да је приоритет националне безбедности јужна граница, истакао је да више неће одвајати средства за Украјину.

"Више нећемо дати ни цента за Украјину, желимо истрагу сваког потрошеног долара, Трампова (будућа) администрација ће тужити Украјину за сваки украдени цент", закључио је Стив Бенон.

image