Свет

Писторијус: "Таурус" неће решити сукоб у Украјини

Нико не жели да шаље трупе у Украјину, треба прекинути сваку расправу о томе, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус
Писторијус: "Таурус" неће решити сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Снабдевање Кијева ракетама дугог домета, укључујући немачки "таурус", неће бити одлучујуће у сукобу у Украјини, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус на заједничкој конференцији за новинаре са финским колегом Антијем Хаканеномом.

Према речима немачког министра, такве ракете "би могле да помогну у одређеним тренуцима" на фронту, али Немачка не намерава да пређе црвену линију и није спремна да испоручи ракете "таурус" Кијеву.

Што се тиче слања трупа у Украјину, то "нико не жели да ради", указао је Писторијус. "Расправа о томе се наставља и треба је прекинути", додао је немачки министар, пренела је телевизија Феникс.

Немачки канцелар Олаф Шолц се, након што је процурео разговор официра Бундесвера о нападима на Кримски мост, још једном изјаснио против испоруке крстарећих ракета "таурус" Украјини.

Како је Шолц објаснио, контролисање употребе ових ракета подразумевало би учешће немачких војника, а то би било кршење "црвених линија" и учинило би Немачку учесницом у сукобу.

image
VV inauguration
banner