Свет

Добитак на кредит: Британску Националну лутрију финансирају руске банке

Два највећа руска зајмодавца, ВТБ и Сбербанк, позајмиле су око 640 милиона евра, односно 545 милиона фунти компанији "Алвин" која управља британском Националном лутријом
Добитак на кредит: Британску Националну лутрију финансирају руске банкеwww.globallookpress.com © Simon Belcher

Компанија која управља британском Националном лутријом позајмљивала је милионе евра од банака у власништву руске државе, пише лондонски дневник "Гардијан".

Како наводи лист, два највећа руска зајмодавца, ВТБ и Сбербанк, пристали су 2020. године да позајме око 640 милиона евра, односно 545 милиона фунти компанији "Алвин", две године пре него што је та компанија, која се широм Европе бави играма на срећу, проглашена за "пожељног понуђача" за уговор о управљањем британском лутријом вредан око 6,5 милијарди.

Компанија "Алвин" је због руско-украјинског сукоба отплатила само део кредита двема руским банкама које су својим кредитирањем помогле овој пословној групацији да се успешно позиционира током скупог процеса надметања за добијање уговора о управљању британском лутријом.

Сбербанка и ВТБ су руске банке у већински државном власништву, а под санкцијама су владе Велике Британије због рата Русије против Украјине.

image
VV inauguration
banner