Свет

Хути упозорили Италију: Ако нам станете на пут, одговорићемо

Званичници Хута су поновили да је њихова борба уперена против Израела и да нису у рату ни са једном европском земљом, укључујући Италију
Mohammed HamoudGetty

Јеменски Хути су упозорили Италију да им не стаје "на пут" приликом напада на комерцијалне бродове у Црвеном мору који су повезани са Израелом јер у супротном "неће имати избора" него да нападну италијанске снаге.

Директор медијског одељења председништва Хута у Сани Зајд ал-Гарсим говорио је о  хутском нападу дроновима у мореузу Баб ел Мандеб 2. марта, када је италијански разарач "Кајо Дуилио" оборио дрон и том приликом нагласио да је "штета" што је Италија оборила њихову летилицу и поручио да ће реаговати "адекватно".

"Нећемо напасти Италију без разлога, али ако нам стане на пут, неће нам оставити избора. За нас, Италија је пријатељска држава. Нисмо у рату са Италијом, нити са једном другом европском земљом", додао је Ал-Гарси.

Он је поновио да се њихова борба тиче одбране Палестинаца, услед израелског напада на Појас Газе

"Наши дронови и оружја су уперени ка Израелу и оне који бране Израел испред наших обала", додао је.

Прошлог уторка, доњи дом парламента у Риму одобио је италијанско учешће у три међународне мисије, међу којима је и мисија Европске Уније "Аспидес", која је уперена против напада Хута на комерцијалне бродове.

image