Свет

Хути саопштили да ће наставити да гађају британске бордове у Аденском заливу

Јеменски Хути нападају комерцијалне бродове у региону Црвеног мора у знак солидарности са Палестинцима у Гази
Хути саопштили да ће наставити да гађају британске бордове у Аденском заливу© Tanjug/AP Photo

Јеменски Хути саопштили су данас да ће наставити да гађају британске бродове у Аденском заливу након потонућа брода "Рубимар" у власништву Велике Британије.

"Јемен ће наставити да потапа још британских бродова, а за све последице или другу штету биће одговорна Британија", навео је заменик министра спољних послова у влади коју предводе Хути Хусеин ел Ези на платформи Икс.

Он је истакао да је Велика Британија "одметничка држава која напада Јемен и сарађује са Америком у спонзорисању злочина над цивилима у Гази", пренео је Ројтерс.

Америчка војска потврдила је јуче да је брод у власништву Велике Британије потонуо након што га је 18. фебруара погодила противбродска балистичка ракета коју су испалили Хути.

Јеменски Хути нападају комерцијалне бродове у региону Црвеног мора у знак солидарности са Палестинцима у Гази.

Напади Хута у Црвеном мору пореметили су глобални бродски транспорт и приморали поморске фирме да се преусмере на дуже и скупље руте око јужне Африке, а такође су подстакли бојазан да би се рат између Израела и Хамаса могао проширити и и дестабилизовати шири Блиски исток, наводи агенција.

САД и Британија су у јануару почеле да изводе нападе на положаје Хута у Јемену, у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору.

image