Свет

Сијарто: Трампов повратак на чело САД обезбедиће нови светски поредак заснован на миру и стабилности

НАТО није страна у рату у Украјини и чланице морају да дају све од себе да избегну директну конфронтацију с Руском Федерацијом, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Трампов повратак на чело САД обезбедиће нови светски поредак заснован на миру и стабилностиGetty © Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

Свету је потребно да бивши председник САД Доналд Трамп победи на изборима у новембру јер само снажан амерички лидер може да обезбеди стабилност и мир у међународним односима, сматра министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Из искуства знамо да јак председник САД може осигурати стабилност и сигурност глобалног поретка. Међутим, када такав недостаје, нестабилност је широко распрострањена. Дакле, уколико буде изабран одлучан председник, овај нови светски поредак што се формира пред нашим очима ће се стабилизовати", истакао је Сијарто у интервјуу за "Брајтбарт њуз" док је с премијером Мађарске Виктором Орбаном боравио на Флориди у посети Трампу.

С тим у вези је истакао и да би такав председник утицао на то да се рат у Украјини брзо заврши, као и да се реши сукоб на Блиском истоку.

"Без Трампа као председника, овај рат ће се наставити још дуго, што ће резултирати још већим бројем жртава и великим разарањима. Наша највећа нада је да ће Трамп, ако победи на изборима 2024, склопити мир", навео је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је уједно критиковао актуелног председника САД Џозефа Бајдена због немоћи коју показује на глобалној политичкој сцени.

Према његовим речима, Мађарска се залаже за мир, док је већина земаља у Европи за рат. Такође, како је рекао, Европска унија примењује двоструке стандарде према Израелу, односно Украјини, што је последица владавине либералног мејнстрима у ЕУ који оставља веома ограничен простор за рационални дијалог.

"Либерални мејнстрим, нажалост, влада медијима, политиком и европским политичким пејзажом. Дакле, када заступате рационалан приступ, на пример када питате зашто се не настоји да што мање људи погине (у Украјини), онда вас одмах окриве да сте руски шпијун, Путинов савезник или пропагандиста Кремља. Дакле, нема простора за рационални дијалог", појаснио је Сијарто.

Додао је да би и на ту тему Мађарска била задовољна да Трамп победи на новембарским изборима – "оваква врста огромног притиска на конзервативне политичке снаге широм света биће значајно смањена".

Сијарто је коментарисао и пријем Шведске у НАТО, рекавши да се његова земља залаже за јаку Северноатлантску алијансу.

"Заинтересовани смо да НАТО буде јак и ми смо међу оних осам земаља које поштују одредбу да одвајају два процента БДП-а на заједничку одбрану, што значи да 24 државе то не поштују. С друге стране, сматрамо да је дисциплина веома важна. Дакле, сви морају да поштују одлуку која каже да НАТО није страна у рату у Украјини и да чланице морају да дају све од себе да избегну директну конфронтацију с Руском Федерацијом", закључио је Петер Сијарто.

image