Свет

Сијарто објаснио зашто се Мађарска противи слању НАТО снага у Украјину

Одлука о слању војске у зону сукоба би погазила решење које је Алијанса донела пре две године да не интервенише у украјинском сукобу
Сијарто објаснио зашто се Мађарска противи слању НАТО снага у Украјинуwww.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Слањем НАТО снага у Украјину била би прекршена одлука Алијансе да се не меша у украјински сукоб – Будимпешта ће бити против тога, нагласио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона о могућности слања трупа у зону сукоба, чему се већина савезника оштро противи.

Пре две године Алијанса је одлучила да не интервенише у украјинском сукобу, подсетио је Сијарто, одговарајући на питање колики је ризик слања копнених трупа НАТО-а у Украјину и да ли ће Мађарска бити против тога.

"Постоји одлука НАТО-а коју подржавамо. И та заједничка одлука нам не дозвољава да пошаљемо било какве копнене трупе у Украјину. Ми то никада нећемо прихватити", навео је шеф мађарске дипломатије.

Према његовим речима, Мађарска није и неће испоручивати оружје и неће слати војнике у Украјину.

"Морам да вам кажем да су ме, после те изјаве француског председника Макрона, веома охрабриле речи велике већине европских лидера, јер су скоро сви, укључујући и генералног секретара, јасно ставили до знања да таквих планова и намера нема. И заиста се надам да је тако", објаснио је Сијарто.

У супротном, наставио је, "ако се НАТО трупе појаве у Украјини, доћи ћемо веома брзо до онога што не желимо – до трећег светског рата који можемо избећи", рекао је Сијарто, истичући да не жели да он, његова породица или деца морају да живе у ратним условима.

Састанак Орбана и Трампа о Украјини

Премијер Мађарске Виктор Орбан ће се 8. марта у Флориди састати у са бившим председником САД Доналдом Трампом и разговараће о успостављању мира у Украјини и источном делу Европе, потврдио је Сијарто.

У Будимпешти верују да је "мир у Украјини једнако председник Трамп", објаснио је шеф мађарске дипломатије и додао да, ако Трамп не буде изабран, има много мање наде за мир у догледној будућности у Украјини.

"Разумемо да наш став не дели већина земаља у Европи. Али ипак смо у то уверени", истакао је мађарски министар и додао да, с друге стране, Мађарска "не жели да говори Американцима кога да бирају, а кога не".

"У потпуности поштујемо право Американаца да бирају свог председника и увек радимо са оним председницима и администрацијама који су изабрани", објаснио је министар.

Међутим, наставио је, док је Трамп био на власти, америчко-мађарски односи су били на високом нивоу и није било великих глобалних ратова. Да је Трамп победио на председничким изборима 2020. године, сукоб "не би избио у Украјини, а ова ситуација на Блиском истоку би се решила много брже", указао је Сијарто.

Ако се на челу САД налази снажно руководство, то постаје стабилизујући фактор на глобалном нивоу, оценио је шеф мађарске дипломатије.

"Нису били у праву они који су говорили да ће развој догађаја на ратишту побољшати војну ситуацију у корист Украјине. Они који су испоручивали оружје Украјини допринели су да се рат продужи", указао је Сијарто.

Сукоб у Украјини ће се неизбежно завршити преговорима, јер, како сматра Сијарто, "Кијев не може да победи Русију", а "Русија не може да победи цео Запад".

"И онда остаје само једно питање: 'Када? Пре или касније?'", закључио је министар и навео да што пре почну ови преговори, то ће мање људи погинути и биће мање штете.

image