Свет

Макрон обећао да ће легализовати активну еутаназију у Француској

Није познато да ли је у иницијативу о еутаназији укључено и слање француских војника на украјински фронт
Макрон обећао да ће легализовати активну еутаназију у Францускојwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Француски председник Емануел Макрон обећао је да ће проширити законе о еутаназији како би омогућио већем броју пацијената да затраже смрт уз медицинску помоћ. Предлог закона о том питању биће представљен парламенту до лета, рекао је он.

Макрон је у интервјуу за француске листове "Либерасион" и "Кроа" инсистирао да се метод назове "помоћ при умирању", тврдећи да је то неопходно "јер постоје ситуације које се, са хуманог становишта, не могу прихватити". 

Предлог закона ће помоћи при мирењу "аутономије појединаца и солидарности државе", додао је Макрон.

Француска је пасивну еутаназију легализовала 2005. године, дозволивши терминално болесним пацијентима да буду искључени са апарата за одржавање живота. Активна еутаназија, која укључује убризгавање смртоносних супстанци пацијентима, остала је незаконита.

Нови закон ће омогућити "тражење помоћи при умирању под одређеним, строгим условима", рекао је француски председник, додавши да ће пацијентима бити дозвољено да сами или уз помоћ медицинског стручњака примене "смртоносну супстанцу".

Опција ће бити резервисана за особе које "пате од неизлечивих болести", али које су способне да саме доносе одлуке, што искључује пацијенте са менталним поремећајима, као и оне са Алцхајмеровом болешћу и другим неуродегенеративним стањима.

Како пише "Кроа", Макрон је обећао да ће представити закон о праву на "достојанствену смрт" током своје председничке кампање 2022. Међутим, само мали проценат пацијената који за то испуњавају услове тражи да им се вештачки оконча живот, наводи лист, позивајући се на онкологе.

image