Русија

Лавров одговорио Макрону: Стварање ракетне коалиције Европе је самоубилачки план

Разговор о могућности да Европа пошаље војно особље у Украјину води се због недостатка резултата у повећању помоћи Кијеву, оцењује шеф руске дипломатије
Лавров одговорио Макрону: Стварање ракетне коалиције Европе је самоубилачки план© Tanjug/Shamil Zhumatov/Pool Photo

Разговор о могућности да Европа пошаље војно особље у Украјину води се због недостатка резултата у повећању помоћи Кијеву, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, напоменувши да саветује свима онима који, попут француског председника Емануела Макрона, размишљају о могућности слања западних трупа, да "користе главу" за рационалније и безбедније мисли за Европу. 

Он је тако прокоментарисао изјаву француског председника да се не може искључити могућност слања снага у Украјину како Русија не би добила рат .

"У недостатку било каквих видљивих резултата у повећању помоћи Украјини у виду испоруке муниције и оружја, украјински званичници све се више сукобљавају", казао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са јеменским премијером Ахмедом бин Мубараком, подсетивши да не одобравају сви у Европи испоруке оружја Кијеву.

Како је приметио, француски лидер је нагласио да на територији Украјине може бити стационирана само војна лица из појединих земаља НАТО-а, будући да други учесници састанка у Паризу ту идеју сматрају у принципу неприхватљивом. 

"Они заиста не желе да стварају услове да неко може да покрене питање члана пет Вашингтонског (НАТО) споразума. Макронови планови, које је изнео на истом састанку о стварању коалиције земаља за снабдевање Кијеву ракетама дугог домета са циљем гађања удаљених циљева на руској територији, су самоубилачки", оценио је Лавров.

Руски министар спољних послова је после јучерашњег европског састанка о Украјини у Јелисејској палати  позвао да се конференцијама у Паризу "не приписује посебан значај".

"Број конференција сазваних на Западу сада се повећава. Њихов циљ је да компензују нагли пад пажње и смањење финансијских могућности за подршку режиму Зеленског. Французи и председник Макрон су веома заинтересовани за сазивање разних догађаја, не обазирући се много на то да ли ће се нешто догодити после тога или не", поручио је.

Тако је подсетио да такви догађаји, укључујући Париску конференцију о клими 2015. године, на крају нису довели ни до чега. 

Како је навео, у то време западне земље су обећале да ће издвајати око 100 милијарди долара годишње земљама у развоју како би обезбедиле безбедну енергетску транзицију у року од 10 година. 

Према његовим речима, за све ово време на крају није издвојено више од 20-30 милијарди долара за ове намене, што се веома разликује од износа које Кијев добија од Запада.

image