Свет

Подлегао притисцима: Премијер Хаитија поднео оставку

Оставка премијера Хаитија долази након састанка регионалних лидера на Јамајци о оквиру за политичку транзицију те земље
Подлегао притисцима: Премијер Хаитија поднео оставку© Richard Pierrin/Getty Images)

Премијер Хаитија Аријел Анри поднео је оставку након вишенедељног притиска и све већег насиља у тој карипској земљи, саопштио је председник Групе карипских земаља и лидер Гвајане Ифран Али.

Оставка премијера Хаитија долази након састанка регионалних лидера у понедељак на Јамајци, где су разговарали о политичкој транзицији на Хаитију.

"Прихватамо оставку премијера Ариела Aнрија након успостављања прелазног  председничког савета и именовања привременог премијера", изјавио је Али, након чега је захвалио политичару на његовој служби Хаитију.

Како је додао, прелазни председнички савет имаће два посматрача и седам чланова са правом гласа, укључујући представнике неколико коалиција, приватног сектора и цивилног друштва и једног верског вођу.

Савет је добио мандат да брзо именује привременог премијера, додао је, напоменувши да нико ко намерава да се кандидује на следећим изборима на Хаитију неће моћи да постане привремени премијер.

Анри је претходно боравио у Kенији, како би потписао споразум о распоређивању међународних безбедносних снага да помогну у борби против насиља, када су банде напале полицијске станице и упале у два највећа затвора на Хаитију.

Подсетимо, пуцњава у центру престонице Хаитија Порт-о-Пренсу и на подручју градског међународног аеродрома почела је 29. фебруара, у одсуству премијера Ариела Хенрија. 

Криминалне групе паралисале су живот у Порт-о-Пренсу, саопштавајући да намеравају да спрече Хенрија да се врати на чело земље и да је "ослободе". У земљи је проглашено ванредно стање.

Хаити проживљава деценијама дугу друштвено-политичку кризу која се погоршала након убиства председника Жовенела Моиса у јулу 2021. Од тада је нереаговање власти довело до невиђеног пораста криминала под утицајем гангстерских група које се баве изнудом, киднаповањем ради откупа и контролишу читава подручја земље, укључујући и терминале за гориво.  

image
VV inauguration
banner