Свет

Пентагон у проблему, тражи од Конгреса 10 милијарди долара за замену оружја које је послато Кијеву

Последице ће осетити америчка војска, упозорава званичник Пентагона
Пентагон у проблему, тражи од Конгреса 10 милијарди долара за замену оружја које је послато КијевуGetty © bbsferrari

Пентагон је Украјини послао оружје у вредности од 10 милијарди долара које још увек нема новца да замени због застоја у Конгресу, рекао је високи званичник Министарства одбране.

Званичници Министарства одбране очекују да средства за допуну опреме коју су САД већ послале Кијеву буду укључена у додатни захтев председника Џозефа Бајдена за слање додатне помоћи Украјини, Тајвану и Израелу. Тај закон месецима чека одобрење званичника са Капитола.

Ако Пентагон не добије финансијска средства за попуну својих залиха, утицај те "текуће рупе" ће на крају осетити америчка војска, рекао је за "Политико" неименовани високи званичник Министарства одбране.

"Нисмо били у могућности да са финансијским средствима које имамо до данас – а постоји велики део финансирања који је на чекању – допунимо све што смо већ дали Украјини. То би значило да бисмо морали да се ослонимо на сопствене захтеве ако не добијемо нова средства", рекао је званичник.

Министарство одбране је у децембру саопштило да неће моћи да пошаље ново оружје у Кијев док Конгрес не одобри Бајденов додатни захтев. Али ово је први пут да су званичници признали да су САД већ у "рупи" од 10 милијарди долара када је реч о поновном попуњавању својих залиха.

Дефицит произилази из разлике у вредности опреме која је послата у Украјину у поређењу са трошковима њене замене: на пример, ако војска пошаље старију муницију која се више не производи, могла би да је замени новијом верзијом која је скупља.

Амерички званичници су забринути да Украјини понестаје оружја и муниције, док законодавци "одуговлаче" са пакетом помоћи. Истовремено, постоји и забринутост да ће америчке снаге остати без оружја ако се залихе не попуне.

Десет милијарди долара покрива само трошкове замене муниције и другог оружја које су САД већ послале Украјини. То не укључује повећање америчких снага у Европи, нити обуку Украјинаца, што је трошак који војска плаћа, рекао је званичник.

Поред новца потрошеног на сукоб у Украјини, Пентагон још увек чека на новац за јачање америчке војске на Блиском истоку. До краја јануара ти трошкови су износили 1,6 милијарди долара, а министарство процењује да ће порасти на 2,2 ако сукоб Израела и Хамаса потраје целе године. Та средства, наводи "Политико", не покривају муницију потребну за обарање дронова и пројектила усмерених на бродове у Црвеном мору.

Званичници ипак виде Украјину као хитнији проблем. Пентагон од децембра, када су средства исцрпљена, није послало Кијеву војну помоћ. Министарство има фонд од 4,4 милијарде долара за слање помоћи Украјини, али министар одбране Лојд Остин није вољан да испразни и тај фонд без новца за замену оружја у САД, рекао је званичник.

Као другу опцију, званичници Министарства одбране разговарали су о коришћењу 200 милиона долара уштеде коју је војска остварила у претходним уговорима за слање оружја Украјини, али то није алтернатива траженим средствима, рекао је званичник.

image