Свет

Нова чланица НАТО-а не жели руске аутомобиле на својој територији

Финска се придружила Естонији и Литванији у спровођењу казнених мера блока против возила свог суседа
Нова чланица НАТО-а не жели руске аутомобиле на својој територијиGetty © picture alliance / Contributor

Аутомобили са руским регистарским таблицама морају да напусте Финску најкасније до 15. марта, у супротном ће бити заплењени, упозорила је финска царина.

Та мера је у складу са санкцијама ЕУ против Русије, као и политиком коју је Министарство спољних послова Финске објавило у септембру прошле године, а којом је утврђен прелазни период од шест месеци да аутомобили са руским регистрацијама напусте блок, објаснила је царинска служба у саопштењу.

Од суботе, 16. марта, возачи аутомобила са руским регистарским таблицама морају да докажу своје право да користе возила у Финској ако их заустави полиција, наводи се у документу. Сва возила која не потпадају под одређене изузетке биће заплењена и уклоњена са територије ЕУ, а њихови власници ће морати да плате царину и порезе.

У Финској могу привремено да остану само возила у власништву редовних студената и лица која раде по важећем уговору о раду на одређено време, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се такође наводи да је тренутно немогуће изаћи из нордијске државе преко њене границе са Русијом, јер су прелази затворени до 14. априла 2024. "Власти неће издати никаква посебна упутства о практичним питањима која се односе на излазак возила. Уместо тога, власници аутомобила су одговорни за одлуке које се тичу њихових возила", наводи се у документу.

Финска царина није дала информације о броју возила регистрованих у Русији тренутно у земљи.

Пет земаља ЕУ које се граниче са Русијом – Пољска, Финска, Естонија, Летонија и Литванија – забраниле су улазак аутомобила са руским регистарским таблицама, јер такав улазак ЕУ третира као увоз који је Брисел забранио од 2022. у оквиру свог режима санкција. Аутомобили са руским регистрацијама такође су забрањени у Бугарској, Немачкој и Норвешкој, која није чланица ЕУ, али дели копнену границу са Русијом.

Москва је критиковала забране као "потпуно апсурдне" и тврди да ограничења Брисела подстичу земље ЕУ да дискриминишу Русе.

image