Свет

Северни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз руског течног гаса

За неколико недеља очекује се ступање на снагу закона који омогућава блокирање руских испорука ЛНГ без увођења санкција
Северни ток није довољан, стигла нова директива: ЕУ мора да смањи и увоз руског течног гаса© Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Европска унија врши све већи притисак на увознике руског течног природног гаса (ЛНГ) да ове године смање наруџбине, навела је ЕУ комесарка за енергетику Кадри Симсон за "Блумберг".

Док је испорука природног гаса из Русије путем гасовода пала на рекордно низак ниво, испоруке ЛНГ-а су порасле.

Симсонова је рекла да је о тој теми разговарала са представницима САД, које су тренутно највећи извозник ЛНГ у ЕУ.

"Моја порука је била да се ове године морамо још више одвојити од руског гаса", рекла је Симсон "Блумберг њузу" после састанка Савета за енергетику ЕУ и САД у Вашингтону.

"У ЕУ прогресивно појачавамо притисак на државе да смање куповину руског ЛНГ-а, и зато нам је веома важно поверење у америчке испоруке", додала је.

За неколико недеља очекује се ступање на снагу закона који омогућава блокирање руских испорука ЛНГ и без увођења санкција око којих нема неопходног консензуса. Ова мера ће омогућити земљама ЕУ да привремено спрече руске и белоруске извознике да резервишу и обезбеде инфраструктурне капацитете потребне за испоруке ЛНГ и природног гаса.

Висока представница ЕУ за енергетику тврди да блок може да издржи прекид транзита руског гасовода преко Украјине. Пошиљке преко Украјине, које тренутно износе око 14 милијарди кубних метара, покривају већину потражње у Аустрији, Мађарској и Словачкој.

Пре мање од месец дана, међутим, Аустрија, Чешка, Мађарска и Словачка упозориле су да ће бити принуђене да повећају увоз руског гаса због немачких намета на транспорт гаса преко њених граница.

Ове четири чланице ЕУ и даље увозе значајне количине гаса из Русије, упркос напорима блока да смањи зависност од руских енергената, пренео је тада "Фајненшел тајмс".

Британски лист је објаснио да су цене гаса у блоку достигле рекордну висину од више од 300 евра по мегават-сату у августу 2022. године, након што је Москва драстично смањила доток гаса у ЕУ као одговор на европске санкције наметнуте Русији након почетка војне операције у Украјини.

image