Економија

Аустрија планира да потпуно обустави куповину руског гаса до 2027.

Удео руског природног гаса у аустријској енергетици достигао је 98 одсто у децембру 2023. године
Аустрија планира да потпуно обустави куповину руског гаса до 2027.© Tanjug/AP/Jim Mone

Аустријска влада је поставила себи циљ да потпуно обустави куповину руског гаса до 2027. године, саопштио је министар спољних послова Александар Шаленберг.

"Аустријска влада је зацртала циљ да постане 100 одсто независна од руског гаса до 2027. године", рекао је Шаленберг на заједничкој конференцији за америчким колегом Ентонијем Блинкеном, пренео је ТАСС.

Нешто раније, аустријски министар за климу, еколошку заштиту, енергетику, иновације, технологију, Леонор Гевеслер, рекла је да Беч мора да припреми начине да изађе из споразума о набавци руског гаса који је закључен у оквиру концерна ОМВ.

Како су из ОМВ-а рекли за ТАСС, уколико буде потребно, та компанија ће снабдевати клијенте у Аустрији гасом који не долази 100 одсто из Русије.

Према подацима аустријског министарства за климу, еколошку заштиту, енергетику, иновације и технологију, удео руског природног гаса у аустријској енергетици достигао је 98 одсто у децембру 2023. године, што је рекордна бројка од почетка специјалне војне операције у Украјини.

У фебруару та бројка је била на 79 одсто.

image