Ратоборни а Зелени: Аналена Бербок иза сцене наговара Шолца да се предомисли око "тауруса"

Немачка министарка спољних послова такође разрађује план за слање ракета Кијеву без преласка Шолцових црвених линија, преноси "Шпигл"

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок покушава да убеди канцелара Олафа Шолца да пошаље "таурусе" Украјини, и разрађује план за слање крстарећих ракета дугог домета без преласка Шолцових "црвених линија", преноси "Шпигл".

Подсетимо, немачки канцелар наставио је категорички да одбија слање "тауруса" Кијеву и након што је главна уредница РТ Маргарита Симоњан у јавност изнела снимак на којем командант луфтвафеа Инго Герхарц и сарадници разрађују план за напад на Кримски мост користећи те ракете, јер, како је рекао, би то подразумевало слање немачких војника који би руковали тим системима у Украјину.

Како немачки медиј преноси, Бербокова је заговорница слања "тауруса" у Украјину иако се суздржавала од јавних изјава на ту тему, а о томе је разговарала и са Дејвидом Камероном током недавне посете британског министра спољних послова Берлину. 

"Према 'ФАЗ-у', Бербокова тајно ради на томе како би Немачка и даље могла да пошаље крстареће ракете 'таурус' у Украјину без преласка Шолцових црвених линија. Једна опција: Немци дају 'таурусе' Британцима, који га прослеђују Украјинцима, али задржавају контролу над мисијом и циљевима", пише "Шпигл".

Немачки лист напомиње да Бербокова до сада није имала успеха у убеђивању Шолца да пошаље "таурусе" Кијеву, иако у тој мисији њени Зелени однедавно имају подршку Странке слободних демократа, али и Хришћанско-демократксе уније. 

"Шпигл" такође подсећа да је Аналена Бербок раније оценила да Камеронов предлог о слању "тауруса" у Британију, која би, затим, послала своје "сторм шедоу" ракете Украјини јесте "опција".