Свет

Бакингемска палата: Чарлс је жив; Захарова: Лондон делује патетично

Чарлсу је у јануару дијагностикован рак
Бакингемска палата: Чарлс је жив; Захарова: Лондон делује патетично© Tim P. Whitby - WPA Pool/Getty Images

Служба за медије Бакингемске палате демантовала је гласине о смрти британског краља Чарлса Трећег које круже интернетом.

"Са задовољством потврђујемо да краљ наставља да испуњава своје радне обавезе и бави се приватним пословима", речено је и дописнику ТАСС-а у Бакингемској палати.

Лажна вест да је британски краљ умро узбуркала је интернет јавност када је, између осталог, на друштвеним медијима почео да кружи снимак на коме се види да је на Бакингамској палати застава спуштена на пола копља. Снимак је, међутим, из 2022. године, када је умрла краљица Елизабета. 

Седамдесетпетогодишњи Чарлс се 26. јануара оперисао због увећане простате. Током ове процедуре, дијагностикован му је рак, па се Чарлс затим повукао са јавних дужности и налази се на лечењу.

Од тада је објављено неколико његових фотографија, укључујући и оне када је посетио премијера Ришија Сунака.

Брзопотезни деманти краљеве смрти из Бакингамске палате, међутим, стиже у моменту када јавност већ месецима тражи од краљевске породице да разјасни тренутно једну од највећих мистерија британске јавности – где је принцеза Кејт Мидлтон.

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова, поделила је на свом Телеграм налогу фотографију објављену на Дан Мајки коју су раније, због неаутентичности повукли медији, а на којој је, уместо главе принцезе Кејт монтирана глава Краља Чарлса.

Страница која је ту слику објавила уз њу је ставила иронични опис "Бакингемска палата објавила најновију слику краља Чарлса да демантује гласине о његовој смрти".

Захарова је кратко додала: "Лондон делује патетично".

image