Свет

Шпанија шаље старе "леопарде" Украјини

Чак 20 возила биће поправљено и послато Кијеву
Шпанија шаље старе "леопарде" УкрајиниGetty © Guenter Vahlkampf / Stringer

Шпанија ће Украјини донирати 20 тенкова "леопард 2А4", пренели су локални медији. ЕУ чланица има залиху око 100 возила произведених касних 1980-их и набављених из немачких вишкова 1998. године.

Прошле године Мадрид је Украјини послао десет ових тенкова немачке производње, а нова-стара возила биће извучена из складишта у Сарагоси, где су стајала последњих десет година и поправљена у фабрици у Севиљи пре слања Кијеву, преноси Еј-Би-Си. Испорука се очекује у наредним месецима.

Локални медији процењују да је Шпанија Украјини послала војну помоћ вредну 133 милиона евра, од наочара за ноћно осматрање до "леопарда".

Уз додатних 14 тенкова "леопард 2А4" које су обећале Немачка и Холандија, шпанска донација би требало да омогући кијевској 33. механизованој бригади да попуни своју флоту нарушену губицима и кваровима на бојном пољу, наводи часопис "Форбс".

Москва је упозорила да западна помоћ Украјини неће променити исход сукоба већ само продужити исти, и оценила да Запад користи Украјину да би водио "прокси рат" против Русије.

image
VV inauguration
banner