Свет

Смањена Трампова кауција у њујоршком процесу: "Придржаваћу се одлуке"

Бивши председник САД је поручио да ће се придржавати одлуке Апелационог суда и уплатити суму која је одређена
Смањена Трампова кауција у њујоршком процесу: "Придржаваћу се одлуке"Getty © Brandon Bell/Getty Images

Апелациони суд у Њујорку смањио је суму коју Доналд Трамп треба да плати како би уложио жалбу на пресуду за превару са 464 на 175 милиона долара и дао је Трамп САД још 10 дана за плаћање овог износа. 

Уколико не буде уплатио суму која му је одређена, њујоршке власти би могле да заплене неке његове некретнине.

Прошлог месеца, судија Артур Енгорон пресудио је да су Трамп и његова компанија незаконито преувеличавали вредност свог богатства и манипулисали вредношћу имовине како би добили повољне кредите од банака и повољне услове од осигуравајућих компанија, у случају оптужбе за превару који је покренула генерална тужитељка Њујорка, демократа Летиша Џејмс.

Трамп је данас саопштио да ће поштовати одлуку Апелационог суда у Њујорку.

"Ми ћемо се придржавати одлуке Апелационог суда и уплатићемо суму која је одређена", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина".

Реагујући на данашњу пресуду Апелационог суда, Трамп је навео да је у Њујорку "веома лоша ситуација" када је реч о владавини права.

"Ово је конфронтација судије и оних који владају, изнад њега. Ово је пети пут у овом случају да је оборена пресуда судије Енгорона. Његов кредибилитет је уништен", поручио је Трамп, који је уједно и кандидат републиканаца на председничким изборима који ће бити одржани у новембру.

Подсетимо, критичари сматрају да је првобитна одлука Апелационог којом се тражи кауција од 454 милиона долара неуставна, пошто се осмим амандманом Устава САД забрањује одређивање "прекомерне кауције".

Са друге стране, поставља се питање шта би у Трамповом случају била "прекомерна кауција", будући да је у питању случај без преседана у америчком правном систему.

image