Свет

Откуд Болсонаро у мађарској амбасади: Спавао у дипломатском представништву (ВИДЕО)

Адвокати бившег председника Бразила рекли су да је он био у амбасади "како би био у контакту са властима пријатељске земље"
Откуд Болсонаро у мађарској амбасади: Спавао у дипломатском представништву (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Thomas Santos, File

Бразилско министарство спољних послова позвало је мађарског амбасадора како би објаснио зашто је бивши председник те јужноамеричке земље Жаир Болсонаро провео две ноћи "скривајући се" у амбасади Мађарске у Бразилији прошлог месеца, док су истражитељи федералне полиције затворили неке од његових најближих сарадника.

Безбедносни снимци до којих је дошао "Њујорк тајмс" показали су да се почетком фебруара – четири дана након што су двојица Болсонарових помоћника ухапшена под сумњом да су планирали рушење бразилске владе – Болсонаро склонио у амбасаду, удаљену неколико минута вожње од председничке палате.

"Њујорк тајмс" наводи да је Болсонаров боравак у амбасади сугерисао да је "покушао да искористи своје пријатељство са колегом мађарским премијером Виктором Орбаном, у покушају да избегне бразилски правосудни систем док се суочава са кривичним истрагама".

Болсонаро потврдио да је био у амбасади

Болсонаро је у понедељак потврдио извештај, рекавши бразилском сајту Метрополес:

"Нећу порећи да сам био у амбасади... Нећу рећи где сам још био. Имам круг пријатеља са неким шефовима држава широм света. Они су забринути. Разговарам са њима о стварима у интересу наше земље. Тачка. Остало су спекулације", рекао је Болсонаро.

У саопштењу, адвокати бившег председника рекли су да је он био у амбасади "како би био у контакту са властима пријатељске земље". Алтернативне интерпретације су представљале "дело фикције, без везе са стварношћу" и биле су "лажне вести", додају адвокати у саопштењу.

Болсонаро, који је изгубио власт крајем 2022. након што га је на председничким изборима победио његов левичарски ривал Луиз Инасио Лула да Силва, суочава се са низом кривичних истрага у вези са тврдњама да је лажирао евиденцију о вакцинацији против ковида, да је покушавао да извуче скупе стране поклоне и, што је најозбиљније, да је планирао да сруши владу свог наследника.

Болсонаро је 8. фебруара био приморан да преда свој пасош у оквиру истраге федералне полиције о наводном покушају државног удара 8. јануара 2023. када су Болсонарове присталице дигле побуну у главном граду.

Двојица блиских сарадника, Марсело Коста Камара и Филипе Мартинс, ухапшени су, а претресене су адресе повезане са моћним бившим члановима Болсонарове администрације.

Те вечери, Орбан је твитовао фотографију на којој се појављује како се рукује са Болсонаром и нуди неколико речи подршке. "Искрен патриота. Наставите да се борите, господине председниче!"

Две ноћи у амбасади

Четири дана касније, у понедељак, 12. фебруара у 21.34, црни "седан" појавио се на капији мађарске амбасаде у Бразилу, према сликама које је добио "Њујорк тајмс". Три минута касније, појавио се амбасадор Миклош Халмаи који је пустио свог посетиоца унутра. Болсонаро је уведен.

Бивши председник је наводно остао у амбасади до поподнева 14. фебруара.

Болсонаро није разјаснио зашто је одлучио да посети амбасаду. Међутим, он је јавно изразио страх од исте судбине као и бивша председница Боливије Жанин Ањез.

Године 2022, Ањез је осуђена на 10 година затвора након што је проглашена кривом за помагање у оркестрирању наводног пуча 2019. који ју је довео на власт након пада председника Ева Моралеса.

Пре свог изборног пораза, Болсонаро је рекао да види само три могуће будућности за себе: затвор, смрт или победу.

Снимак "Њујорк тајмса" сугерише да се сада разматра четврта алтернатива: нови живот као станара у мађарској амбасади, где по међународном праву не може бити ухапшен.

Извештаји о Болсонаровој дводневној паузи у амбасади подстакли су позиве да буде задржан како би се спречио да избегне правду.

Мађарски амбасадор је, како се извештава, ћутао током свог 20-минутног састанка са бразилским дипломатама у понедељак поподне.

image