Свет

Аустријски медиј: Украјина постала транзит за исламске терористе на путу за ЕУ

Двојица држављана Таџикистана који су живели у Украјини оптужени су да су планирали напад на бечку катедралу, тврди аустријски лист "Хојте"
Аустријски медиј: Украјина постала транзит за исламске терористе на путу за ЕУwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Украјина је можда постала погодан пролаз за насилне екстремисте који желе да непримећени уђу у Европску унију, известио је у аустријски лист "Хојте", позивајући се на безбедносне званичнике.

"Велики број" осумњичених за тероризам ушао је у ЕУ преко украјинске територије, наводи се у извештају.

Лист наводи пример двојице Таџикистанаца и једног Чечена ухапшених у Аустрији и Немачкој у децембру прошле године под сумњом да су планирали напад на историјску катедралу Светог Стефана у Бечу. Осумњичени су наводно имали за циљ да нападну катедралу у новогодишњој ноћи, користећи експлозив и аутоматске пушке, наводи "Хојте".

Oсумњичени би могли да буду део шире терористичке мреже повезане са огранком Исламске државе (ИС, раније ИСИС) познатом као ИС Провинција Хорасан (ИСИС-К), известио је медиј, позивајући се на органе закона.

Према извештајима западних медија, иста терористичка група преузела је одговорност за напад прошлог петка на концертну салу "Крокус сити хол" у близини Москве. У терористичком нападу је убијено више од 130 људи, а више од 180 је рањено.

Аустријски тужиоци саопштили су у децембру да су осумњичени за заверу у Бечу "веома радикализовани", да деле "џихадистичка" уверења и да су наводно део мреже која је планирала нападе у Келну и Мадриду крајем 2023.

Постоје "назнаке" да су осумњичени терористи "ушли у Европу испод радара" из Украјине, наводи се у саопштењу. Напомињући да за то нема званичне потврде, лист је навео да је "могуће" да су починиоци напада у Москви у петак "имали везе са истомишљеницима који су били на територији Украјине".

Таџикистанци који су планирали напад у Бечу су живели у Украјини до ескалације сукоба између Москве и Кијева у фебруару 2022. Они су тврдили да су били "продемократски" активисти који су водили кампању за "владавину закона" у својој матичној држави Таџикистану, напомиње "Хојте".

Међутим, немачке безбедносне службе пресреле су њихове поруке на "Фејсбуку", где су осумњичени разговарали о плановима за напад и заклели се на верност ИСИС-К.

Руски председник Владимир Путин рекао је у понедељак да су напад на "Крокус сити хол" извели "радикални исламисти", напоменувши да сада треба открити ко је "наредио" напад.

image