Свет

Глад све распрострањенија: Међународни суд правде наредио Израелу да омогући испоруку хране у Газу

Док Израел тврди да дозвољава испоруку помоћи у Појас Газе, високи званичници УН, САД и други међународни званичници, као и невладине организације, оптужили су ту земљу да онемогућава допремање кључне помоћи становништву
Глад све распрострањенија: Међународни суд правде наредио Израелу да омогући испоруку хране у Газу© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Међународни суд правде (МСП) наредио је Израелу да омогући неометани приступ хране у Појас Газе, где се делови становништва суочавају са претњом од глади.

Панел судија у највишем међународном суду, који већ разматра тужбу Јужне Африке против јеврејске државе за геноцид, донели су одлуку која наликује на они из јануара, када су такође наредили Израелу да омогући приступ хране.

Судије су одлуку донеле једногласно, уз напомену да се ситуација у Појасу Газе из дана у дан погоршава, као и да је глад све распрострањенија, преноси "Гардијан".

"Суд увиђа да се Палестинци више не суочавају само са претњом од глади... већ да се она сада шири", рекле су судије.

У свом правно обавезујућем налогу, суд је Израелу наредио да предузме "све неопходне и ефикасне мере како би обезбедио, без одлагања, у пуној сарадњи са Уједињеним нацијама, несметано пружање хитно потребних основних услуга и хуманитарне помоћи од стране свих заинтересованих, укључујући храну, воду, гориво и медицинске потрепштине".

МСП је такође наредио Израелу да моментално осигура "да његова војска не почини дела која представљају кршење било ког права Палестинаца у Гази као заштићене групе према Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида, укључујући спречавање, било каквом акцијом, испоруку хитно потребне хуманитарне помоћи".

Израел пориче да спроводи геноцид и тврди да све акције спроводи у самоодбрани.

Суд је такође позвао Хамас да ослободи све таоце, што је у својој резолуцији пре неколико дана учинио и Савет безбедности Уједињених нација.

Док Израел тврди да дозвољава испоруку помоћи у Појас Газе, високи званичници УН, САД и други међународни званичници, као и невладине организације, оптужили су ту земљу да онемогућава допремање кључне помоћи становништву Газе од 2,3 милиона, наводи "Гардијан".

Израелски званичници нису коментарисали одлуку МСП-а.

Пресуда је уследила након упозорења високог званичника УН-а да Израел можда почини ратни злочин ометањем помоћи, и упркос томе што је Израел раније позвао суд у Хагу да не доноси нове мере.

image