Свет

"Економист": Појас Газе гладује, кривци Израел и Хамас

Још увек се не зна тачно колико је људи умрло од глади, али подаци које је независни ИПЦ прикупио показују да је у фебруару 29 одсто деце млађе од две године у северној Гази патило од акутне потхрањености
"Економист": Појас Газе гладује, кривци Израел и ХамасGetty © Anadolu / Contributor

Више од два милиона људи гладује у Појасу Газе, упозоравају међународне организације, активисти, медији, али то није утицало ни на Израел ни на Хамас да договоре примирје како би хуманитарна помоћ дошла до Палестинаца у енклави, пише "Економист".

Међународна мрежа ИПЦ (Интегрисана класификација фаза безбедности хране), независна аналитичарска група, недавно је објавила извештај у којем упозорава да се око половина становништва Газе суочава са "катастрофалном несигурношћу хране" и да ће око 70 одсто од 300.000 људи који су још у граду Газа вероватно искусити "глад" у наредна два месеца. Израел није побио извештај ИПЦ.

Глад је последица израелске блокаде Појаса Газе. УН су саопштиле да Израел рутински одбија да одобри пролазак конвоја са хуманитарном помоћи. Раније овог месеца бомбардовао је центар за дистрибуцију хране. Израелске снаге заузимају већину обрадивог земљишта и раселиле су већи део становништва.

Још увек се не зна тачно колико је људи умрло од глади, али подаци које је независни ИПЦ прикупио показују да је у фебруару 29 одсто деце млађе од две године у северној Гази патило од акутне потхрањености. Око 66 одсто тамошњих породица је најмање десет пута прошлог месеца било 24 сата без хране.

Ситуација је најгора у граду Гази, који су израелске снаге интензивно избомбардовале и практично одсекле од остатка енклаве и хуманитарне помоћи. Конвоји са намирницама нешто редовније стижу до 1,5 милиона Палестинаца који су уточиште потражили око Рафе на египатској граници, али ће ове залихе, које су недовољне, бити угрожене ако Израел крене у нову фазу своје офанзиве.

Израел тврди да им је циљ да "униште Хамас", а не цивилно становништво, и негира да намерно изгладњује Газу. Неки високи израелски политичари су позвали управо на то, а безбедносни званичници су признали да је ускраћивање снабдевања "полуга притиска на Хамас да ослободи израелске таоце". Израел је такође пресекао водовод до северне Газе како би приморао становништво да се пресели на југ.

"Чак и ако није потпуно намерно, то је кривични немар који се граничи са намером, а резултат за народ Газе је исти", каже Тања Хари из "Гише", израелске организације за људска права. Она и други затражили су од Врховног суда да наложи влади да прекине да ограничава снабдевање Газе и да прихвати своју одговорност као окупационе силе за збрињавање становништва.

Најбржи начин за спречавање глади био би привремени прекид ватре како би се омогућила испорука помоћи, оцењује "Економист".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је резолуцију УН којом се позива на то, јер није условљена ослобађањем 134 таоца који се још држе у Гази. Хамас је у међувремену одбио предлог за шестонедељно примирје, укључујући ослобађање 40 талаца и стотине палестинских затвореника, јер не захтева од Израела да повуче своје снаге из Газе.

Укључене у смртоносну битку, обе стране су изгледа спремне да пусте народ Газе да гладује, закључује "Економист".

image