Свет

Први резултати избора у Турској: Опозиција прогласила победу у Анкари

Данас су турски грађани бирали градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру
Први резултати избора у Турској: Опозиција прогласила победу у Анкари© AP Photo/Emrah Gurel/Tanjug

Актуелни градоначелник Анкаре и кандидат главне турске опозиционе странке Републиканске народне партије (ЦХП) Мансур Јавас прогласио је данас победу на изборима за градоначелника главног града Турске, на основу првих резултата, који су показали да води у односу на ривала из владајуће Партије правде и развоја (АК) за скоро 20 одсто.

Истовремено, актуелни градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу, који се такође кандидовао за реизбор као кандидат ЦХП, изјавио је да је "веома срећан" због првих резултата избора за градоначелника у највећем граду у земљи, на основу скоро 40 одсто пребројаних гласачких листића.

Раније је турска телевизија НТВ јавила да Имамоглу има подршку 49,09 одсто бирача на основу 3,67 процената обрађених гласачких листића, пренео је Ројтерс.

Данас су турски грађани бирали градоначелнике, начелнике округа и друге локалне званичнике који ће обављати функције у наредних пет година, укључујући руководства у Истанбулу, Анкари и Измиру, пренела је турска државна телевизија ТРТ.

Иако је за Ердогана најважнија победа у Истанбулу, председник Турске настоји да однесе изборну победу и на локалним изборима у Анкари, наводи Ројтерс.

У оба града на изборима 2019. године победила је опозиција.

image
VV inauguration
banner