Свет

Немачка против опште војне обавезе: Много ће да нас кошта

Најбоља алтернатива универзалној војној обавези је јачање резервног састава, оценио је немачки министар финансија Кристијан Линднер
Немачка против опште војне обавезе: Много ће да нас кошта© Alexander Koerner/Getty Images

Немачки министар финансија Кристијан Линднер успротивио се увођењу опште војне обавезе у тој земљи, оценивши ту меру непотребном и штетном због високих трошкова.

"Економски трошкови општег војног рока били би превисоки с обзиром на недостатак радне снаге у друштву које је све старије. Нисам убеђен ни у идеју лекарског прегледа свих старосних група, који се после уопште не позивају", казао је Линднер за агенцију ДПА.

Према његовим речима, најбоља алтернатива универзалној војној обавези је јачање резервног састава.

"Грађани морају да имају прилику, паралелно са својим цивилним професионалним активностима, да буду на располагању Бундесверу на добровољној основи дужи период", истакао је немачки министар.

Почетком марта, "Шпигл" је објавио да немачки министар одбране Борис Писторијус намерава да донесе одлуку о томе да ли би земља требало поново да уведе регрутацију пре наредних парламентарних избора заказаних за 2025. годину.

Наведено је да би могао бити примењен шведски модел, у којем се ограничен број младих бира за служење војног рока на основу бројних критеријума.

Писторијус је касније демантовао те извештаје.

Универзални војни рок у Немачкој је укинут 1. јула 2011. године.

image
VV inauguration
banner