Свет

Ремилитаризација: Немци за јачање Бундесвера, подржавају увођење војног рока

Са ставом министра одбране Бориса Писторијуса да је тамошњој војсци потребна темељна надоградња да би постала "ратно способна" слаже се 73 одсто испитаника
Ремилитаризација: Немци за јачање Бундесвера, подржавају увођење војног рокаGetty © Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Већина Немаца има мало или нимало поверења у способност војске да одбрани нацију у случају напада – три четвртине испитаника каже да не верује у способности Бундесвера, а само 10 одсто је изразило поверење у оружане снаге, показало је ново истраживање јавног мњења у Немачкој.

Око 30 процената анкетираних не верује да ће војска бити у стању да се супротстави потенцијалном противнику, 45 одсто има "ниско поверење" у војску, 15 одсто је неодлучно, док је само два посто испитаника рекло да је њихово поверење "веома високо", а осам посто да је "прилично високо", показала је анкета магазина "Фокус". 

Што се тиче финансирања, већина (69 одсто) Немаца је рекла да је војсци потребно више новца, а 64 посто каже да би Берлин требало да потроши више од два процента свог БДП-а на националну одбрану.

Са ставом министра одбране Немачке Бориса Писторијуса да је Бундесверу потребна темељна надоградња да би постао "ратно способан" слаже се 73 одсто испитаника, а њих 64 посто подржава поновно увођење обавезног служења војног рока, који је укинут 2011. године. 

Ипак, само 32 одсто анкетираних Немаца је спремно да узме оружје у руке и "активно учествују у одбрамбеним борбеним операцијама" ако држава буде нападнута. Око 44 одсто је рекло да се не би латило оружја ни у једном случају.

Парламентарна комесарка за оружане снаге Ева Хогл недавно је представила годишњи извештај о стању немачких оружаних снага и указала на то војска кубури с регрутима, да је стопа напуштања исте и даље веома висока, као и то да трпи већу несташицу наоружања и опреме него пре почетка сукоба у Украјини.

Истраживање "Фокуса" спроведено је од 11. до 13. марта, а обухватило је 5.000 Немаца старијих од 18 година. 

image