Свет

Светска банка: Украјина је пред банкротом

Украјинска влада очекује рекордан буџетски дефицит од 43,9 милијарди долара ове године и планира да највећи део покрије финансијском помоћи својих западних спонзора
Светска банка: Украјина је пред банкротомGetty © Carl Court

Украјина би могла да банкротира већ следеће године уколико западне земље не пристану да отпишу или реструктурирају њене дугове, рекао је званичник Светске банке за руску агенцију ТАСС.

Кијев се ослања на финансијску помоћ својих западних савезника, али страна подршка је опала последњих месеци, док је амерички пакет помоћи од 60 милијарди долара и даље заглављен у Конгресу.

Тај званичник, који је говорио под условом анонимности, коментарисао је најновију траншу од 1,5 милијарди долара коју је Кијев примио прошле недеље у оквиру програма Светске банке. Према извору, одељење Светске банке које представља Русију гласало је против зајма, позивајући се на повељу организације.

Нацрт документа о расподели средстава "отворено" указује на "катастрофално" стање украјинских јавних финансија услед економског пада и смањења стране помоћи, рекао је званичник агенцији.

"Ако западни кредитори 2025. године одбију да отпишу дугове Кијева, укључујући дугове приватним компанијама и банкама, земља би могла да се суочи са банкротом", упозорио је он.

Званичник СБ је додао да је више руководство те финансијске институције са седиштем у Вашингтону признало да постоје "изузетно високи" ризици сарадње са Украјином, и напоменуо да, као и у претходним трансакцијама, она није обезбедила сопствена средства за Кијев.

У најновијој транши, Светска банка је "још једном искористила" гаранције два украјинска донатора – Јапана и Велике Британије – рекао је извор.

Према речима украјинског премијера Дениса Шмигала, зајам ће бити утрошен на социјалне и хуманитарне потребе, као и на реконструкцију.

Украјинска влада очекује рекордан буџетски дефицит од 43,9 милијарди долара ове године и планира да највећи део покрије финансијском помоћи својих западних спонзора.

Прошле године, бивши украјински премијер Николај Азаров тврдио је да је економска криза у Украјини почела давно и да је банкрот земље већ забележен. Према Азарову, несолвентност Украјине се манифестује у њеној неспособности да финансира свој буџет, јер се скоро у потпуности ослања на западну помоћ.

image
VV inauguration
banner