Економија

Уједињене нације: Више од 50 земаља на ивици банкрота

Више од 3,3 милијарде људи живи у државама које троше више новца на отплату камата него на образовање или здравство, упозорава генерални секретар УН
Уједињене нације: Више од 50 земаља на ивици банкрота© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rah

Разговори министара финансија земаља Г20 о отпису дуговања запали су у ћорсокак, док Програм Уједињених нација за развој (УНДП) упозорава на све критичнију ситуацију у земљама у развоју.

Ти наводи дошли су недељу дана након што су УН објавиле извештај у ком се открива да се готово пола земаља света налази у катастрофалној ситуацији када је у питању јавни дуг.

Представници земаља чланица Г20 састали су се у понедељак у Гандинагару, у Индији, али нису успели да направе напредак у реструктурирању дуга земаља у развоју, пренео је Асошијејтед прес (АП).

"Суштина је да, када је у питању реструктурирање дуга, у јулу 2023. године и даље нема неопходног напретка", рекао је званичник УНДП-а Ахим Штајнер за Ројтерс, додајући да је ситуација "веома забрињавајућа".

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је прошле недеље да 52 државе више немају могућности да смање своја дуговања и да се налазе близу банкрота. Он је упозорио да 3,3 милијарде људи живи у земљама које троше више новца на отплату камата него на здравство или образовање.

"То је више од системског ризика - то је системски неуспех", рекао је Гутереш.

Извештај УН прецизира да најмање 19 земаља троши више новца на отплату камата него на образовање, док је у 45 њих тај износ већи од издатка за здравство. Како наводи Конференција УН за трговину и развој (УНЦТАД), скоро 40 одсто света налази се у озбиљним проблемима са јавним дугом.

Посебно је проблематична "суштинска неједнакост у међународном финансијском систему, која диспропорционално оптерећује земље у развоју", тврде у УНЦТАД-у, наглашавајући да афричке земље плаћају камате које су четири пута веће од САД и до осам пута веће од најразвијенијих европских земаља.

Реструктурирање тог дуга посебно је компликована зато што се 62 одсто њега данас налази у рукама приватних зајмодаваца, у односу на 47 одсто пре десет година.

Глобални јавни дуг достигао је рекордних 92 билиона долара у 2022, упозорио је Гутереш, па је данас пет пута већи у односу на 2000. годину. УНДП то повећање приписује пандемији корона вируса, инфлацији и повећању каматних стопа.

Агенције УН процењују да се данас око 20 одсто светске популације - око 1,65 милијарди људи - мучи да обезбеди основне потребе, као и да преживљавају са мање од 3,65 долара на дан.

Гутерешева упозорења нису привукла много пажње зато што су изречена током самита НАТО-а у Вилњусу, када су се западни савезници обавезали да ће обезбедити додатну финансијску подршку за Украјину.

image