Економија

Египат: Приход од Суецког канала мањи за 40 одсто од почетка године

Имајући у виду да јеменски Хути недељама нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору, пловидба је преусмерена на друге руте, што се пак не може превазићи снижењем наплате пролаза или другим подстицајима које нуди Суецки канал
Египат: Приход од Суецког канала мањи за 40 одсто од почетка годинеwww.globallookpress.com © Ahmed Gomaa

Египатски приходи од наплате пролаза у доларима кроз Суецки канал од почетка године пали су за 40 одсто у односу исти период 2023, изјавио је шеф Управе Суецког канала Осама Раби.

Како наводи Ројтерс, то је последица напада јеменских Хута на бродове у Црвеном мору, због чега су главни бродски превозници почели да избегавају ту руту.

И промет бродова бродова је мањи – пао је за 30 одсто између 1. и 11. јануара у односу на исти период прошле године, рекао је Раби.

Суецки канал је кључни извор страних валута које су неопходне Египту. Власти у Каиру су се трудиле да повећају тај приход последњих година, због чега је 2015. канал проширен.

Јеменски Хути већ недељама нападају комерцијалне бродове у Црвеном мору како би дали подршку Хамасу у борби против Израела.

Многи комерцијални превозници преусмерили су бродове на друге руте.

Раби је рекао да су само бродови који су морали одмах да пођу на своје путовање кренули рутом око Рта Добре наде, док други чекају да се ситуација стабилизује. Забринутост пошиљалаца за безбедност не може се превазићи снижењем наплате пролаза или другим подстицајима које нуди Суецки канал, рекао је он.

"Већи део робе ће се вратити (на руту кроз Суецки канал) када се ово заврши", рекао је он.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner