Свет

Због страха од Трампа, НАТО преузима вођство над групом за испоруку оружја Украјини

Циљ овог потеза је изоловање међународне контакт групе од Трамповог утицаја, уколико он поново постане председник САД
Због страха од Трампа, НАТО преузима вођство над групом за испоруку оружја УкрајиниGetty © Roman Pilipey

НАТО саставља планове да обезбеди петогодишњи пакет војне помоћи у износу до 100 милијарди долара, у покушају да заштити Украјину од "ветрова политичких промена" који би могли да задувају ако Доналд Трамп поново дође у Белу кућу.

Предлог такозване "Мисије за Украјину" изнео је генерални секретар Јенс Столтенберг.

Како преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на пет дипломата војне алијансе обавештених о плану, он би координисао процењених 100 милијарди долара подршке коју су дале 32 чланице НАТО.

Столтенберг је изнео предлог као средство за "заштиту механизма од ветрова политичких промена", кажу извори.

Ако буде одобрен, Алијанса би имала контролу над групом за подршку наоружању Рамштајна коју предводе САД и то би јој омогућило да управља снабдевањем Украјине смртоносним оружјем први пут од почетка руске специјалне операције.

Током састанка министара спољних послова НАТО земаља у Бриселу, који се одржавају данас и сутра, очекује се да ће званичници разговарати о низу опција, укључујући постепено премештање организације – назване Украјинска одбрамбена контакт група – под контролу Алијансе, наводи "Политико", позивајући се на речи три европска и једног америчког званичника упознатих са ситуацијом унутар савеза.

Циљ би био да се тај потез финализује на самиту лидера НАТО у Вашингтону у јулу, рекао је један од званичника.

Други амерички званичник изјавио је и да постоји предлог који би Алијанси дао формализовано место за столом унутар украјинске групе, уместо стављања ове организације под контролу НАТО-а. Та идеја подразумева јачање веза између НАТО-а и Украјине ради дугорочне подршке, рекао је он.

Дискусије о ангажовању НАТО-а у тој групи одвијају се "на веома високим нивоима", са циљем да се озваничи европска подршка и подршка Алијансе Кијеву, сматра амерички званичник, додајући да због америчких и европских избора постоји план да се "група учини отпорнијом".

Пребацивање групе у НАТО био би значајан корак ка учвршћивању западне подршке украјинском рату у догледној будућности, усред страха Европе од повратка Трампа у Белу кућу. У блиској будућности, унутрашња политика у САД и другим земљама постаће претња по финансирање и слање додатног оружја Кијеву, наводи "Политико".

"Постоји осећај међу, не читавом групом, већ делом НАТО групе, који мисли да је боље институционализовати процес за сваки случај, због потенцијалног Трамповог реизбора", рекао је Џим Таунсенд, бивши званичник Пентагона и НАТО-а.

"То је нешто на шта ће САД морати да се навикну да чују, јер је то страх, и то легитиман", додаје он.

"Премештање ове групе под окриље НАТО-а на неки начин би је изоловало од Трамповог председништва, или чак од САД које би Кина могла да одврати или не би биле у стању да наставе, односно усвоје сопствени акт о финансирању", истиче Таунсенд.

Ако буде успешан, тај потез би био последњи у низу акција које се предузимају да би се ојачале институције у ишчекивању новог Трамповог председништва. Крајем прошле године, законодавци су одобрили закон који захтева одобрење Конгреса ако будући председник покуша да се повуче из НАТО-а, а разматрају се и друге мере заштите.

image