Свет

Си-Ен-Ен: Запад помаже Украјини да гађа циљеве у дубини руске територије

Ово признање о добијању упутстава из иностранства, уследило је након више извештаја да војно особље из западних земаља пружа украјинским трупама обавештајне податке и информације о конкретним циљевима
Си-Ен-Ен: Запад помаже Украјини да гађа циљеве у дубини руске територијеGetty © Stringer/Anadolu Agency

Западне земље помажу Украјини да дејствује беспилотним летелицама дубоко унутар руске територије, преноси "Си-Ен-Ен", позивајући се на украјински извор повезан са кијевским програмом производње дронова.

Неименовани званичник описао је како Кијев користи беспилотне летелице већег долета и "напреднијих способности" за напад на циљеве који се налазе на више од 1.000 км од границе.

"Путање летова су унапред одређене уз помоћ наших савезника, а летелице се држе припремљеног плана лета, што нам омогућава да гађамо циљеве са високим степеном прецизности", рекао је украјински извор.

Ово признање о добијању упутстава из иностранства, уследило је након више извештаја да војно особље из западних земаља пружа украјинским трупама обавештајне податке и информације о конкретним циљевима. Такође, постоје и озбиљне индиције да се мањи део војника из НАТО земаља већ налази у Украјини и помаже украјинској војсци у управљању комплексним системима ПВО.

"Вашингтон пост" је прошле године цитирао једног високог украјинског званичника, који је рекао да украјински војници "готово никада" не користе напредно оружје, укључујући ракетне лансере ХИМАРС америчке производње, а да не добију координате од Пентагона.

Подсећања ради, украјинска војска је у уторак беспилотним летелицама извршила напад на руски Татарстан, регион 650 км источно од Москве, који раније није био нападан оваквом врстом наоружања. Један ваздухоплов је имао за циљ да погоди рафинерију нафте у Нижњекамску, граду који се налази око 1.100 км од границе. Градоначелник Рамил Мулин рекао је да је летелица онеспособљена дејством ПВО, те да није проузроковала никакву штету.

Други ваздухоплов ударио је у студентски дом унутар индустријске зоне у Елабуги, при чему је повређено 13 особа. У том комплексу се налази и неколико компанија које производе високотехнолошку опрему, укључујући дронове.

Москва је више пута упозоравала да испорука наоружања и друге војне помоћи Кијеву чини западне земље де факто директним учесницима у сукобу. Руско Министарство одбране и локалне власти саопштиле су да Кијев користи оружје које је испоручио Запад да би неселективно нападао цивиле.

image