Свет

Представнички дом САД ће гласати о пакету помоћи Украјини половином априла

Отежавајућа околност за прикупљање подршке у Републиканској странци јесте то што Џонсонов тим није објавио захтеве који би били упућени администрацији председника Џозефа Бајдена у замену за подршку
Представнички дом САД ће гласати о пакету помоћи Украјини половином априлаGetty © Stefan Zaklin

Гласање америчког Представничког дома о пакету помоћи за Украјину, вредном 60 милијарди долара одржаће се најраније половином априла, изјавило је неколико америчких званичника за "Блумберг".

Разлог за ово одлагање је што председник Представничког дома Мајк Џонсон, иначе Републиканац, покушава да "омекша" тврђу струју његове странке по питању помоћи Украјини.

Отежавајућа околност за прикупљање подршке у Републиканској странци јесте то што Џонсонов тим није објавио захтеве који би били упућени администрацији председника Џозефа Бајдена у замену за подршку.

Џонсон је у интервјуу за Фокс њуз навео да ће упутити Бајдену нове услове за подршку, а они би могли да укључују претварање новчане помоћи Украјини у кредит који би она једног дана вратила, заплену руске имовине као надокнаду за помоћ и укидање Бајденовог замрзавања нових лиценци за извоз течног природног гаса.

Подсећања ради, Амерички Сенат је већином демократа у фебруару одобрио пакет помоћи Украјини, Израелу и Тајвану од 95 милиона долара, али је Џонсон одбио да га стави на гласање у Представничком дому.

Константно одлагање усвајања нових пакета помоћи негативно је утицало на украјинску војску, која већ месецима има недостатак артиљеријске и ракетне муниције, те се све више говори о могућем руском пробоју и неспособности украјинских трупа да зауставе напредовање Оружаних снага РФ.

image