Свет

Немачка полиција пуна десничарских екстремиста и теоретичара завере

Сумња се да је стварни број вероватно већи од 400, с обзиром на то да четири покрајине, Берлин, Мекленбург-Предња Померанија, Бремен и Тирингија, нису могле да доставе податке
Немачка полиција пуна десничарских екстремиста и теоретичара завере© Sean Gallup/Getty Images

Истраге због могућих екстремиста у редовима снага безбедности Немачке спроводе се већ годинама, а најновије које су спровели новинари "Штерна" и РТЛ-а у 16 немачких покрајина показује да је око 400 полицајаца тренутно под дисциплинским поступцима или истрагама због сумње на десничарски екстремизам и/или пропагирање теорија завере.

Савезно министарство унутрашњих послова о томе је објавило извештај још 2022. године, у којем је наведено да је у периоду од три године откривено 327 службеника који су имали доказане везе с десничарским екстремизмом.

У вези са најновијим подацима, сумња се да је стварни број вероватно још већи, с обзиром на то да четири покрајине, Берлин, Мекленбург-Предња Померанија, Бремен и Тирингија, нису могле да доставе податке.

"Живимо у временима у којима екстремисти с деснице циљано покушавају да дестабилизују полицију", рекао је повереник Бундестага за полицију Ули Греч, преноси Дојче веле.

Греч додаје да је опасност већа него икад – како за читаву земљу, тао и за полицију.

Министар унутрашњих послова Северне Рајне-Вестфалије, Херберт Ројл, наглашава да такве људе не жели да има у полицији.

"Полицајци који не раде на темељима устава, већ имају екстремистичке ставове, представљају велику опасност за демократију и владавину права", поручио је Ројл.

image