Свет

Aмеричка конгресменка рођена у Украјини скептична: Урадила сам шта сам могла за домовину

Викторија Спарц каже да неће гласати за пакет помоћи Украјини од 60 милијарди долара
Aмеричка конгресменка рођена у Украјини скептична: Урадила сам шта сам могла за домовинуGetty © Jemal Countess / Stringer

Једина чланица америчког Конгреса рођена у Украјини одустала је од покушаја да обезбеди више новца за Кијев, рекавши за "Волстрит џорнал" да је урадила шта је могла за своју домовину.

С обзиром на то да се очекује да ће Представнички дом који контролишу републиканци гласати о пакету војне помоћи Украјини у наредним недељама, представница Индијане Викторија Спарц рекла је листу да неће покушавати да убеди своје колеге из Републиканске странке (ГОП) да подрже пакет помоћи од 95 милијарди долара које је одобрио Сенат и који би укључивао 60 милијарди долара финансирања за Украјину.

"Урадила сам шта сам могла, али као једна жена то је све што могу да урадим", рекла је.

Рођена у Украјини 1978. године, Спарц је емигрирала у САД 2000. и постала држављанин шест година касније. У Конгресу је од 2021. године и један је од најватренијих заговорника помоћи Кијеву. Оптужила је Русију да је починила "геноцид" у Украјини, лобирала је за забрану увоза руске нафте и гаса и у мају 2022. гласала за слање помоћи Кијеву у вредности од 40 милијарди долара.

Међутим, њен став о сукобу је од тада се ускладио са ставовима републиканаца па је тако у јулу 2022, оптужила украјинског председника Владимира Зеленског да се "игра политике и позоришта" и позвала је на већи надзор САД над оружјем и муницијом која се шаље Украјини. Од прошле године, она је одбијала да јавно подржи предлог закона о помоћи од 95 милијарди долара који је усвојио Сенат и већи пакет од 105 милијарди долара који је форсирао амерички председник Џозеф Бајден.

Спарц је за "Волстрит џорнал" рекла да би могла да подржи нови пакет помоћи, али само ако би укључивао више надзора и био везан за повећање финансирања безбедности граница САД. Она је такође рекла да подржава позајмљивање - уместо поклањања - новца помоћи Украјини, што је предлог који су изнели бивши председник Доналд Трамп и неки високи посланици ГОП-а.

"Разумем важност ове битке и импликације ако Русија победи, али такође нисам баш наивна. Ако немамо одговарајући надзор, нећемо постићи своје циљеве", рекла је она. "Не можемо имати ове бескрајне ратове."

Нејасно је какав ће пакет помоћи председник Представничког дома Мајк Џонсон ставити на гласање када се посланици врате са паузе следеће недеље. Према "Блумбергу", Џонсон је још увек неодлучан о томе које уступке да тражи од Бајденове администрације, а гласање би могло да потраје недељама или чак месецима.

image