Свет

У Словачкој се данас одржава други круг председничких избора

Према процени словачког Завода за статистику, више од 4,33 милиона људи има право гласа у другом кругу председничких избора у Словачкој и свој глас могу да дају на 5.938 бирачких места
У Словачкој се данас одржава други круг председничких избора© Janos Kummer/Getty Images

Бирачи у Словачкој данас гласају у другом кругу председничких избора. Бирачка места су отворена јутрос у 7 часова, а гласање се завршава у 22 сата, наводе локални медији.

Наиме, ово су шести директни председнички избори од стицања независности Словачке, наводи агенција ТАСР.

Грађани бирају између два кандидата који су прошли у другом кругу - Ивана Корчока и Петера Пелегринија.

Они који су због здравственог стања у немогућности да лично изађу на бирачка места, на пример непокретности или старије особе са инвалидитетом, могу да затраже бирачке комисије да им омогући гласање од куће.

Распоређен је и већи број полицајаца који ће настојати да избори прођу у мирној атмосфери.

Према процени словачког Завода за статистику, више од 4,33 милиона људи има право гласа у другом кругу председничких избора у Словачкој и свој глас могу да дају на 5.938 бирачких места.

Пребројавање гласова почеће након затварања бирачких места, а Завод за статистику ће објавити прелиминарне резултате на својој интернет страници.

Званичан исход избора требало би да буде објављен у недељу, 7. априла, након што Државна комисија за изборе и надзор над финансирањем политичких партија да сагласност.

image
VV inauguration
banner